Πάνω σε...αψιμαχία «έφαγαν» τον Κασόγκι

Καυγάς ήταν η αιτία, λένε τώρα οι Σαουδάραβες που 18 ημέρες μετά από  την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι, ομολόγησαν ότι ο δημοσιογράφος βρήκε τον θάνατο μέσα στην πρεσβεία τους στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (…) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

 

Καθαιρέσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών, Άχμαντ αλ Ασίρι, και ενός συμβούλου του παλατιού, του Σαούντ αλ Καχτάνι.

Ο στρατηγός Ασίρι είχε συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα καθώς πληροφορίες των New York Times αποκάλυπταν πως η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου στον συγκεκριμένο αξιωματικό, όπως και έγινε.

Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, δεξί χέρι του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όμως ερώτημα παραμένει αν είχε λάβει εντολές από τους προϊσταμένους του σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι, που έχει σοκάρει όλο τον πλανήτη.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Οι φρικιαστικές αποκαλύψεις

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου, αφότου μπήκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, από το οποίο ήθελε να πάρει ένα πιστοποιητικό εν όψει του γάμου του.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ.

Η φιλοκυβερνητική τούρκικη εφημερίδα «Yeni Safak» ανέφερε πως ο Κασόγκι πρώτα βασανίστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αποκάλυψε και η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye, που έγραψε πως αρχικά τού χορηγήθηκε ένεση και στη συνέχεια διαμελίστηκε ζωντανός.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣαουδικλη ΑραβίαΤζαμάλ Κασόγκι