Βρήκε τον "μαγικό" αριθμό των 80 ο Ζάεφ και περνά τη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε απόψε σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά από δέκα ώρες αναμονής και αναβολών, ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 37 που ψήφισαν «όχι».

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Δείτε εικόνα από τη Βουλή των Σκοπίων:

Η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο, το VMRO-DPMNE ξεκαθαρίζει ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία ξεκίνησε τελικά 20 λεπτά μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος με θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τον Ζάεφ.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις.

Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών, ενώ η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες

 

Ζόραν ΖάεφΠΓΔΜΣυνταγματική Αναθεώρηση