Οι Σκοπιανοί στις κάλπες για το δημοψήφισμα που "θα κρίνει πολλά" - Το πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ, στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την επίλυση του ονοματολογικού.

Οι κάλπες έχουν ανοίξει από τις 7:00 (8:00 ώρα Ελλάδος) και όπως καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ΝΑΙ» αναμένεται να επικρατήσει. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί την τελευταία 20ετία και καταγράφουν 1.800.000 ψηφοφόρους.

Στις 21:00 το βράδυ θα γνωρίζουμε αν όσοι ψήφισαν είναι περισσότεροι από όσους επέλεξαν την αποχή και αν όσοι τάχθηκαν υπέρ του “Ναι” είναι περισσότεροι από όσους είπαν “Όχι”.

Το ερώτημα

Το ερώτημα διατυπώνεται ως εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;», με το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να είναι το ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.

“Συμβουλευτικός ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος”

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι, ξεκαθαρίζει ότι «ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες που άνοιξαν από το πρωί σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή», ενημερώνοντας επίσης ότι εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.

«Φαίνεται να υπάρχει μια νέα γενιά πολιτικών εδώ και στην Ελλάδα που φαίνονται διατεθειμένοι να αποκολληθούν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον. Οπότε κατ’ αυτή την έννοια η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός. Αυτή η χώρα εγκαταλείπει το μύθο της για την αρχαία ιστορία της και κοιτάζει το μέλλον και η Ελλάδα βεβαίως αναγνωρίζει ότι υπάρχει μία Εθνικότητα και μία γλώσσα που μπορούν να αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Υπό αυτή την έννοια μιλάμε και για τις δύο πλευρές αλλά είναι ένα συμβιβασμός τα αποτελέσματα του οποίου είναι μείον μία διαμάχη στα Βαλκάνια που είναι καλό για όλους. Φαίνεται πως υπάρχει η αίσθηση στην Διεθνή Κοινότητα ότι αυτή η ευκαιρία είναι μεγάλη. Γι’ αυτό νομίζω για γεωστρατηγικούς λόγους, για να κρατηθεί η περιοχή μακριά από την Ρωσική επιρροή, να επεκταθούν τα όρια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης για υποστηριχθούν τα αναδυόμενα άστρα των πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα που έδειξαν νέους τρόπους στην επίλυση αντιπαραθέσεων, για αυτό και η διεθνής κοινότητα είναι πολύ ενεργή εδώ» σχολιάζει τη Συμφωνία των Πετρών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέταρ Αρσόφσκι.

Για τον Αρσόφσκι, το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού θα είναι «Να προσπαθήσει να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 εγκαίρως για να επικυρώσει την συμφωνία εγκαίρως ώστε ο Τσίπρας να επικυρώσει την συμφωνία εγκαίρως και στην Ελλάδα».

Τι λένε οι υποστηρικτές του ΟΧΙ

Οι υποστηρικτές του ΟΧΙ ωστόσο, επιμένουν ότι χωρίς το 50% δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Μπιλιάνα Βάνσκοβα μιλάει για «στημένο σόου» που θα παιχτεί από την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε συνέντευξή της επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας:

«Κατά την άποψή μου το δημοψήφισμα είναι ένα καθαρό reality show. Δεν σημαίνει τίποτα γιατί είναι σόου για να δώσει εγκυρότητα για το επόμενο στάδιο, βασικά το κρίσιμο στάδιο είναι η βουλή όπου θα γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος και πιστεύω πως τα σημαντικά ξεκινούν την Δευτέρα. Η Κυριακή είναι ένα σόου για το διεθνές κοινό, για το εγχώριο κοινό. Η γνώμη των ψηφοφόρων είναι εντελώς άσχετη γιατί, όπως είπα, το δημοψήφισμα αντιτίθεται στο Σύνταγμα και η καμπάνια ήταν παράνομη. Ήταν γεμάτη εκφοβισμούς και παρατυπίες και τελικά αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι υποχρεωτικό. Που σημαίνει ότι η πολιτική ελίτ πιθανότατα θα πει «σας ευχαριστούμε για την γνώμη σας αλλά θα προχωρήσουμε».

Είκοσι χρόνια δεν άλλαξαν οι εκλογικοί κατάλογοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΝΑΙ θα επικρατήσει, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί την τελευταία 20ετία. Οι κατάλογοι καταγράφουν 1.800.000 ψηφοφόρους, αριθμό που αμφισβητεί η ίδια η κυβέρνηση καθώς για να ξεπεράσει το 50% θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 900 χιλιάδες, κάτι που εμφανίζεται αδύνατο.

Κυβερνητική πηγή των Σκοπίων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πραγματικός αριθμός δεν ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τα τελευταία 24ωρα οι οπαδοί του ΝΑΙ εστιάζουν στον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος.

Πάντως από χθες η κυβέρνηση Ζαέφ έστειλε στο διεθνή τύπο ένα μακροσκελές κείμενο το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων στους συμβιβασμούς όλων των πλευρών τονίζοντας ότι η διαδικασία επικύρωσης θα έχει αίσιο τέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Δύση και ο Αλέξης Τσίπρας “τα έδωσαν όλα” για το σημερινό δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ο Ζάεφ θέλει το “ναι” για να πάει “καβάλα” στη Βουλή
δημοψήφσμαεκλογικοί κατάλογοικάλπεςΣκόπιαΣκοπιανοί