Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία αυτήν την εβδομάδα (27-29 Σεπτεμβρίου), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σήμερα σε μία δήλωση στην οποία επισημαίνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Γερμανία στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ειδικότερα, δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των δεσμών με τη Γερμανία σε αυτούς τους τομείς, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία.
Μαζικές κινητοποιήσεις σε Βερολίνο και Κολωνία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει στο Βερολίνο την προσεχή Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Κολωνία το Σάββατο, ενώ το κλίμα στη χώρα είναι ήδη τεταμένο, με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις και με μαζικές κινητοποιήσεις να έχουν προγραμματιστεί για τις ημέρες της επίσκεψης και στις δύο πόλεις που θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές μάλιστα αναμένουν τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους σε κάθε μία από τις διαδηλώσεις.
Ακολουθεί βίντεο με διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο
Επιδίωξη η βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη
Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η τουρκική λίρα σημειώνει μεγάλη πτώση.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν τη Γερμανία
Πριν την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Ερντογάν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποία θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Οι προτεραιότητες της επίσκεψης στη Γερμανία
«Προτεραιότητά μας στην ατζέντα της επίσκεψής μου στη Γερμανία θα είναι να αφήσουμε πίσω την περίοδο που βιώσαμε στις σχέσεις μας στον τομέα της πολιτικής τα τελευταία χρόνια», επεσήμανες ο Ερντογάν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου πριν την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ πρόσθεσε «Θα είναι επίσης και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικοί μας δεσμοί σε μια αμοιβαία ευεργετική βάση».
Οι σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα
Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας επιδεινώθηκαν έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί χιλιάδες άνθρωποι μετά το 2016, ανάμεσά τους και κάποιοι Γερμανοί πολίτες.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια ελαφρά αναθέρμανση, καθώς η Τουρκία απελευθέρωσε έναν Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής και επέτρεψε σε έναν άλλον Γερμανό πολίτη να φύγει από τη χώρα.
Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν, εκ των οποίων κάποιοι έχουν διπλή υπηκοότητα, αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη κοινότητα της τουρκικής διασποράς.
Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι οι δύο χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε βελτίωση των σχέσεών τους, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την χώρα του Ερντογάν.