Αν και είδε το μέγεθος της καταστροφής με τα ίδια του τα μάτια, εντούτοις ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να διασπείρει εν γνώσει του “fake news”.
Ήταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2017, όταν ο τυφώνας «Μαρία» έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, αφήνοντας πίσω του σχεδόν 3.000 νεκρούς.
Ο αριθμός… αποκαλυπτικός του “μένους” της φύσης. Προκάλεσε ωστόσο μία έντονη παραφιλολογία, με βασικό εκφραστή της, ως συνήθως, τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία “απροκάλυπτη” κίνηση, αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος σημειωτέον έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη αρχή που διαπίστωσε πως οι Αρχές του Πουέρτο Ρίκο δεν υπολόγισαν σωστά τον αριθμό των θυμάτων. Οι αρχικές εκτιμήσεις μάλιστα έκαναν λόγο μονάχα για 64 νεκρούς!
Σύμφωνα με την εκδοχή του Τραμπ, “3.000 άνθρωποι ΔΕΝ πέθαναν στο Πουέρτο Ρίκο”.
“Όταν έφυγα από το νησί, ΜΕΤΑ το χτύπημα του τυφώνα, οι θάνατοι ήταν 18, αριθμός που δεν ανέβηκε μετά τόσο πολύ. Πολύ καιρό αργότερα, άρχισαν να μεταδίδουν ότι οι νεκροί έφτασαν τους 3.000” τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας φυσικά οργή τεραστίων διαστάσεων.
Η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου έρχεται σε μία συγκυρία που ξυπνάει φόβους στους πολίτες της Αμερικής, εν μέσω των άχαρων προετοιμασιών για το χτύπημα του τυφώνα “Φόρενς” σε Βόρεια και Νότια Καρολίνα, ο οποίος εξασθένισε πριν φτάσει στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και υποβαθμίστηκε από την κατηγορία «5» της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον στην κατηγορία «2» σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο επιτήρησης τυφώνων και κυκλώνων (NHC).
Το ερώτημα που εγείρεται είναι φυσικά το ίδιο που μας προκαλεί κάθε δήλωση του αμφιλεγόμενου Προέδρου. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα οι δηλώσεις του δεν απέχουν πολύ (για την ακρίβεια ταυτίζονται) με τις καταγγελίες του ίδιου για διασπορά “ψεύτικων ειδήσεων”.
Επιπροσθέτως εμφανίζεται “ανεπίδεκτος μαθήσεως“ και δύσπιστος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας του, δεδομένου ότι η έρευνα για τον αριθμό των νεκρών διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνουν και τα ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως στην ανεξάρτητη αμερικανική κτήση, ενώ όλο αυτό το διάστημα σημαντική αύξηση εμφάνισαν οι λοιμώδεις νόσοι και οι μολύνσεις.
Τέλος, η αμφισβήτηση έχει “αντίκτυπο” και στον ίδιο του τον εαυτό, μιας και όπως είχε δηλώσει, ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα “Μαρία” ήταν πολύ χαμηλότερος από ότι περίμενε, ενώ συγκρίνοντάς τον με τον τυφώνα “Κατρίνα” που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, δήλωσε πως ο πρώτος δεν ήταν “πραγματική καταστροφή” όπως ο δεύτερος.
Ο “Κατρίνα” επέφερε τον θάνατο σε 1.200 ανθρώπους, αριθμός που μάλλον… ομοιάζει πολύ μεγαλύτερος από τους σχεδόν 3.000 νεκρούς του τυφώνα “Μαρία” που “χτύπησε” εντός της Προεδρίας του.