«Ρος Χασανά» ή αλλιώς “Rosh Hashanah”. Πρόκειται για την γιορτή της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, με τους απανταχού Εβραίους να γιορτάζουν την έλευση του εβραϊκού νέου έτους.
Μεταξύ αυτών, και η Ιβάνκα Τραμπ. Σωστά, η Πρώτη Κόρη των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα απέστειλε τις ευχές της διαδικτυακά στους Εβραίους όλου του πλανήτη, γιορτάζοντας μαζί τους και η ίδια.
Το ευχετήριο μήνυμα της Πρώτης Κόρης
Ειδικότερα η Ιβάνκα ανήρτησε την παρακάτω φωτογραφία στο twitter, στην οποία απεικονίζεται με εύθυμη διάθεση, δίπλα σε μία μηλιά, μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ και τον μικρότερό τους γιο, Θίοντορ. Φυσικά όλα έχουν τον συμβολισμό τους, καθώς κατά τους εορτασμούς του νέου έτους οι Εβραίοι τρώνε μεταξύ άλλων μήλα βουτηγμένα σε μέλι.
Η σχέση της Ιβάνκα Τραμπ με τον Ιουδαϊσμό
Και αν αναρωτιέστε ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει η Πρώτη Κόρη ώστε να γιορτάζει το εβραϊκό νέο έτος, η παρακάτω ιστορία, αν δεν σας είναι ήδη γνωστή, θα σας διαφωτίσει αναφορικά με την εν λόγω απορία:
Ήταν Ιούλιος του 2009 όταν η Ιβάνκα, έπειτα από έναν χρόνο εκμάθησης δίπλα στο Ραββίνο Elie Weinstock από την Μοντέρνα Ορθόδοξη Σχολή Ramaz, ασπάσθηκε τον Ιουδαϊσμό. Για την ακρίβεια των λέξεων, υποβλήθηκε σε Ορθόδοξη μετατροπή στον Ιουδαϊσμό, παίρνοντας μάλιστα το εβραϊκό όνομα Γιαέλ (Yael). Ώστε να μπορέσει να παντρευτεί τον μετέπειτα σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, σε μία εβραϊκή τελετή στις 25 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.
Η ίδια, τον Οκτώβριο του 2016, σε ομιλία της σε συναγωγή της Πολιτείας Φλόριντα, είχε χαρακτηρίσει την απόφασή της αυτή ως ένα «καταπληκτικό και όμορφο ταξίδι», το οποίο ο πατέρας της σεβάστηκε και υποστήριξε πλήρως. Ενώ παράλληλα υποσχέθηκε, σαν να επρόκειτο να ήταν η ίδια τότε υποψήφια (δεδομένης της προεκλογικής τότε περιόδου), ότι θα υποστηρίξει το Ισραήλ. Κάτι που φυσικά η διακυβέρνηση Τραμπ έκανε πράξη και με το παραπάνω!
Επιπροσθέτως, αναφερόμενη τότε στον πατέρα της είχε δηλώσει ότι «Θα είναι ένας απίστευτος πρωταθλητής για το Ισραήλ και για τον εβραϊκό λαό. Δεν θα απογοητευτείτε». Και για να το επαναλάβουμε άλλη μία φορά, οι απανταχού Εβραίοι μόνο δυσαρεστημένοι δεν είναι από την Προεδρία του πατέρα της Ιβάνκα. Το γεγονός της μετακίνησης της Πρεσβείας της Αμερικής από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, και η αναγνώριση της τελευταίας από τον Τραμ ως η “μοναδική πρωτεύουσα” του Ισραήλ, φτάνουν και περισσεύουν.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι απλά μία επιπλέον ένδειξη της θρησκευτικής ευλάβειας της Ιβάνκα, που για να το ομολογήσουμε, είναι πέρα για πέρα αληθινή.
Λίγα λόγια για το “Rosh Hashanah”
Το όνομα μεταφράζεται στα εβραϊκά ως “η έναρξη του νέου έτους” (κατ΄ακριβολογία η λέξη rosh σημαίνει κεφαλή), ενώ το βιβλικό όνομα της γιορτή είναι “Yom Teruah” που σημαίνει την ημέρα της κραυγής ή της έκρηξης. Πρόκειται για την πρώτη από τις “Υψηλές Άγιες Ημέρες” στον Ιουδαϊσμό.
Η γιορτή είναι κινητή λόγω του ότι το εβραϊκό ημερολόγιο είναι σεληνοηλιακό. Ο εορτασμός είναι διήμερος και ξεκινά το δειλινό της πρώτης ημέρας του μήνα Τισρί (9 Σεπτεμβρίου για το έτος 2018, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο) και λήγει το σούρουπο της μεθεπομένης ημέρας (11 Σεπτεμβρίου).
Το εβραϊκό σύστημα χρονολόγησης έχει ως αφετηρία του το έτος 3.761 π.Χ, το υποτιθέμενο έτος κτήσεως του κόσμου από τον Θεό. Άρα φέτος οι Εβραίοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά του έτους 5.775 από της κτήσεως του κόσμου.
Η Εβραϊκή Πρωτοχρονιά έχει έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι περίοδος προσευχής και μετάνοιας για τον πιστό, που πρέπει να ζητήσει συγχώρεση από συγγενείς και φίλους για τις αμαρτίες του της χρονιάς που φεύγει. Στις συναγωγές διαβάζεται η ιστορία του γενάρχη των Ιουδαίων Αβραάμ και ακούγεται ο μελαγχολικός και θρηνητικός ήχος του “σοφάρ”, ενός τελετουργικού οργάνου από κέρας κριαριού, που υπενθυμίζει στους πιστούς το περιστατικό της θυσίας του Αβραάμ και τους καλεί σε πνευματική επαγρύπνηση.
Οι Εβραίοι γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τρώγοντας ένα ειδικά φτιαγμένο τσουρέκι (challah), που συμβολίζει τη συνέχεια της ζωής, καθώς και μήλα βουτηγμένα σε μέλι, για να είναι γλυκό και υγιές το νέο έτος. Το τραπέζι περιλαμβάνει γεύματα με σπανάκι, μαυροφάσουλα, χουρμάδες, κολοκύθια και πράσο, τροφές που αναφέρονται στο Ταλμούδ. Το ποτό που κυριαρχεί είναι το κρασί. Ο παραδοσιακός χαιρετισμός του διημέρου είναι «Shanah Tovah» (Σανά Τοβά = Καλή Χρονιά).