Το Ντιτρόιτ αποχαιρέτησε για πάντα τη “βασίλισσά” του.
Η οικογένεια, οι φίλοι, οι θαυμαστές της, ήταν όλοι εκεί. Στην πολυαγαπημένη πατρίδα της Αρίθα Φράνκλιν, για να της πουν το τελευταίο αντίο.
Μία κηδεία “βασιλική”
Η κηδεία της, μεγαλοπρεπής. Διάρκειας 7 ωρών. Aκριβώς όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να εκστομίσει κανείς. Ενώ το παρών έδωσαν πολιτικοί αλλά και μεγάλοι καλλιτέχνες, που μετέτρεψαν τον θρήνο σε γιορτή. Γιατί, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να θρηνεί, παρά μονάχα να νιώθει ευγνωμονούσα.
Μολονότι η τελετή ήταν κλειστή για το ευρύ κοινό, θαυμαστές της είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον ναό, κάτω από τον καυτό ήλιο, φορώντας μπλουζάκια με τυπωμένο το πρόσωπό της, για να την τιμήσουν.
Η εκκλησία Greater Grace Temple, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ήταν διακοσμημένη με μπουκέτα από λεβάντες και από ροζ και άσπρα τριαντάφυλλα. Η αστυνομία είχε κλείσει πολλούς δρόμους, ένα ελικόπτερο έλεγχε την περιοχή ενώ πολλοί έφιπποι αστυνομικοί είχαν αναλάβει την οδική ασφάλεια.
Οι ήχοι της γκόσπελ μουσικής είχαν πλημμυρίσει την εκκλησία και οι παρευρισκόμενοι φρόντισαν να τιμήσουν την Φράνκλιν με τον δικό τους τρόπο, όπως ακριβώς θα ήθελε και η ίδια: με τραγούδι και χειροκρότημα. “Εμπρός λοιπόν, εδώ τελείται λειτουργία, υψώστε τη φωνή σας” κάλεσε το πλήθος ο επίσκοπος Τσαρλς Έλις Γ΄ενώ η χορωδία και η ορχήστρα έπαιζαν όλο και πιο δυνατά πίσω του. Με τη χορωδία ένωσαν τις φωνές τους και πολλοί γνωστοί τραγουδιστές, όπως η Τσάκα Καν, η Αριάνα Γκράντε, η Τζένιφερ Χάντσον που θα υποδυθεί την Φράνκλιν στον κινηματογράφο, ο στενός φίλος και συνεργάτης της Στίβι Γουόντερ, ο Σμόκι Ρόμπινσον και πολλοί άλλοι.
Η Τζένιφερ Χάντσον ερμηνεύει το “Amazing Grace”
Η τελετή αναμεταδιδόταν από μια τεράστια γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα κοντινό πρατήριο καυσίμων.
Στο βήμα ανέβηκαν οι αγωνιστές για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον για να θυμίσουν τη συμβολή της Αρίθα Φράνκλιν στο κίνημα τη δεκαετία του 1960. Ο Σάρπτον την αποκάλεσε μάλιστα “σάουντρακ” του κινήματος με τα τραγούδια της όπως το θρυλικό Respect. «Ήταν μια μαύρη γυναίκα στον κόσμο των λευκών ανδρών», είπε χαρακτηριστικά.
Επικήδειους εκφώνησαν ο Μπιλ Κλίντον και ο Σμόκι Ρόμπινσον, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής διαβάστηκαν συλλυπητήρια μηνύματα του Τζορτζ Μπους του νέοτερου και του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μπιλ Κλίντον εισήλθε στην εκκλησία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι Κλίντον, καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος και στάθηκε για λίγα λεπτά σιωπηλός δίπλα στο ανοιχτό φέρετρο, πριν ξεκινήσει η τελετή.
Η Αρίθα Φράνκλιν είχε εξελιχθεί σε «θεσμό» για τις ΗΠΑ: είχε τραγουδήσει στην τελετή ορκωμοσίας τριών Δημοκρατικών Προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ είχε τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2005.
Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ Μάικ Ντάγκαν ανακοίνωσε στην τελετή ότι σκοπεύει να μετονομάσει το Σέιν Παρκ σε «Αρίθα Φράνκλιν» προς τιμή της.
Πολλές ροζ Κάντιλακ, για να θυμίζουν το πασίγνωστο τραγούδι “Freeway of Love της Φράνκλιν”, ήταν σταθμευμένες έξω από την εκκλησία για να ακολουθήσουν το φέρετρο μέχρι το Κοιμητήριο Γούντλοουν. Ο τάφος της βρίσκεται δίπλα στον πατέρα και τα αδέλφια της.
Η βασιλική φρουρά “υποκλίνεται” στη “βασίλισσα της Σόουλ”
Την ώρα που το Ντιτρόιτ αποχαιρετούσε τη “βασίλισσά” του, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, η Μπάντα των Ουαλών Φρουρών εκτελούσε τη μεγάλη επιτυχία της Φράνκλιν, το «Respect», ή αλλιώς “Σεβασμός”. Όρος σύμφυτος με τις αξίες που πρεσβεύει ο στρατός.
Το βίντεο που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του βρετανικού στρατού στο youtube, ακολουθεί:
ΣΕΒΑΣΜΟΣ – Για πάντα η βασίλισσά μας, όπως μαρτυρεί και η ταμπέλα στο Θέατρο Fox στο κέντρο του Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, στη μνήμη της…
Η βιογραφία της Αρίθα Φράνκλιν
Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Αρίθα ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα. Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας. Η Αρίθα, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των 14 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το “Songs of Faith”. Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.
Η Αρίθα είχε δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ηλικία 14 και 16 ετών, οι οποίες καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, επέλεξε να συνεχίσει σε πιο ασφαλή ποπ μονοπάτια. Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από εκείνη την περίοδο ήταν περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το “Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)”, “Today I Sing The Blues”, “Won’t Be Long” και “Operation Heartbreak”. Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, “με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν”.
Η Φράνκλιν, ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία “Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία” πήρε το παρατσούκλι “Το βραβείο της Αρίθα”.
Η Φράνκλιν είχε ένα σύνολο είκοσι νούμερο 1 σινκλς στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το “Respect” τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, “I Knew You Were Waiting (For Me)” ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.
Ας θυμηθούμε ένα τραγούδι-θρύλο ερμηνευμένο από την «βασίλισσα της soul»…