Δεν κατάφεραν οι Ιταλοί να εκλέξουν Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο, χτες Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, καθώς δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος.
Σήμερα Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, θα διεξαχθούν οι δύο επόμενες ψηφοφορίες, οι οποίες και αυτές αναμένεται να είναι άκαρπες, με την τελική να διεξάγεται αύριο Σάββατο, (31/01), οπού και θεωρητικά ο Ματαρέλα θα εκλεγεί με τη λιγότερη δυνατή πλειοψηφία.
Αν και ο Ματέο Ρέντσι πρότεινε τον κεντρώο Σέρτζιο Ματαρέλα, μια επιλογή που φημολογούνταν πως θα είναι η καλύτερη και πως θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, εντέλει δεν κατέστη δυνατό να εκλεγεί με την πρώτη.
Για την επιλογή του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε: “Αν αποτύχουμε στην φάση αυτή, δεν θα πρόκειται για απλή κοινοβουλευτική ήττα. Το κόμμα μας πρέπει να δείξει ότι εκπροσωπεί, επάξια, την ενότητα της χώρας μας. Προτείνω το όνομα του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα εγγυηθεί επτά χρόνια σταθερότητας στην Ιταλία”.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ειδησιογραφικά πρακτορεία, ο Ματέο Ρέντσι πλέον υπολογίζει πως θα εκλεγεί Πρόεδρος στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, όταν πλέον η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι πολύ χαμηλότερη.
Σήμερα Παρασκευή, (30/01), θα διεξαχθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, οι οποίες αναμένεται επίσης να είναι άκαρπες, όμως στον τέταρτο γύρο, αύριο Σάββατο, αρκεί απλή πλειοψηφία. Τότε είναι που ο Ρέντσι ελπίζει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ματαρέλα, με τις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς.
Ο Ρέντσι πρότεινε τον Σέρτζιο Ματαρέλα, 73 ετών, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το ύπατο αξίωμα της χώρας, μια κίνηση που εξόργισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία των δύο ανδρών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Να σημειώσουμε πως στην Ιταλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον Πρωθυπουργό, κάτι που σημαίνει πως σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία, οι εξουσίες που θα έχει ο Ματαρέλα, θα “ενοχλήσουν” κυρίως το κόμμα του Μπερλουσκόνι.
Ο αδελφός του Ματαρέλα, το 1980 δολοφονήθηκε από τη Μαφία της Σικελίας και είναι ίσως ο μόνος, που έχει τη δυνατότητα “να εγγυηθεί επτά χρόνια διακεκριμένης πολιτικής ηγεσίας και πολιτικής σταθερότητας”, όπως σημείωσε ο Ματέο Ρέντσι.