Μέχρι την πρόταση μομφής από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ήταν ο κραταιός άνδρας της Ισπανίας.
Επί 14 ολόκληρα χρόνια διετέλεσε επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και από το 2011 μέχρι πριν λίγες ημέρες πρωθυπουργός της χώρας, όταν και η βουλή υπερψήφισε την πρόταση μομφής, αναγκάζοντας τον Μαριάνο Ραχόι όχι μόνον να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά και την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος όπως και τη βουλευτική του ιδιότητα.
Όλα δείχνουν ότι η πολιτική για τον πρώην πρωθυπουργό αποτελεί παρελθόν, κάτι που έρχεται να επιβεβαιωθεί και από την ακόλουθη είδηση: o Mαριάνο Ραχό, 63 πλέον χρόνων, επέστρεψε στην παλιά του δουλειά, ως υποθυκοφύλακας στο Υποθηκοφυλακείο της Σάντα Πόλα, ενός μικρού, παραθαλάσσιου τουριστικού θερέτρου με μόλις 35.000 κατοίκους στην επαρχία Αλικάντε.
Ο ίδιος, πολιορκούμενος από δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες που φώναζαν «πρόεδρε, πρόεδρε» δήλωσε: «Πάνε χρόνια που έχω να κάνω αυτή τη δουλειά, αλλά δεν έχω νευρικότητα»
Ο Ραχόι είχε πάρει άδεια αορίστου χρόνου άνευ αποδοχών από το Υποθηκοφυλακείο της Σάντα Πόλα πριν από 28 χρόνια προκειμένου να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην πολιτική.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποιά συμβουλή δίνει στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία απήντησε: «Δεν έχω να του δώσω καμιά συμβουλή. Η ζωή συνεχίζεται και το Λαϊκό Κόμμα είναι μεγάλο κόμμα».
Το Λαϊκό Κόμμα θα εκλέξει τον νέο επικεφαλής του σε έκτακτο συνέδριο στις 20 και 21 Ιουλίου στη Μαδρίτη. Φαβορί για να διαδεχθούν τον Ραχόι είναι δύο γυναίκες: η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάεντς δε Σανταμαρία και η πρώην υπουργός Άμυνας και ΓΓ του κόμματος, Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεντάλ.