Καταγγέλοντας τα «στρατόπεδα εγκλεισμού», Δημοκρατικοί βουλευτές και υποστηρικτές τους διέκοψαν μια συνεδρίαση επιτροπής του Κογκρέσου, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ που έχει οδηγήσει στην κράτηση των παιδιών μεταναστών τα οποία χωρίζονται από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται στα σύνορα με το Μεξικό.
Με υπόκρουση το κλάμα ενός μικρού παιδιού, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρολντ Νάντλερ έσπασε το πρωτόκολλο και άρχισε να διαβάζει μια ανακοίνωση λέγοντας «τα παιδιά αυτά δεν είναι ζώα». Οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον κάνουν να σιωπήσει φωνάζοντας του ότι είναι «εκτός θέματος».
Η Επιτροπή εξέταζε τους χειρισμούς του FBI στην έρευνά του για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Μετά τον Νάντλερ, γυναίκες με μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής σηκώθηκαν και άρχισαν με τη σειρά τους να φωνάζουν «Οι οικογένειες πρέπει να μένουν ενωμένες», μέχρι που οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου τις οδήγησαν έξω από την αίθουσα.
Ο χωρισμός των ανηλίκων από τις οικογένειές τους, τα βίντεο των νηπίων που κρατούνται σε κλουβιά και τα ηχητικά ντοκουμέντα με παιδιά να κλαίνε σπαραχτικά έχει προκαλέσει κατακραυγή στις ΗΠΑ και την καταδίκη στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τις ενέργειες της κυβέρνησης και επιρρίπτει ευθύνες στους Δημοκρατικούς, μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι αυτοί που ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς κατήγγειλε σήμερα την πολιτική να οδηγούνται τα παιδιά σε «στρατόπεδα εγκλεισμού», όπως τα χαρακτήρισε και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να αντισταθούν στον πρόεδρο. «Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι δεν θα κρατούσε παιδιά σε στρατόπεδα εγκλεισμού επ’ αόριστον, κρυμμένα από τη δημόσια θέα. Τι χώρα είναι αυτή; Εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!» είπε ο Κάμινγκς, εμφανώς ταραγμένος.
«Κύριε πρόεδρε (σ.σ. της Επιτροπής) σας χρειαζόμαστε. Αυτά τα παιδιά σας χρειάζονται. Απευθύνομαι ευθέως στους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους μου. Πρέπει να αντισταθείτε στον πρόεδρο Τραμπ. Σας χρειαζόμαστε, να ενωθείτε μαζί μας και να του πείτε ότι απορρίπτουμε αυτήν την ελεεινή πολιτική», συνέχισε.
Οι επικρίσεις για τη μεταχείριση των παιδιών έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, οι γενικοί εισαγγελείς 21 Πολιτειών ζήτησαν με επιστολή τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά χωρίζοντάς τα από τις οικογένειές τους. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο, αφού ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής μιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους παράτυπους μετανάστες. «Για να το θέσουμε απλά, ο σκόπιμος χωρισμός των παιδιών από τους γονείς τους που αναζητούν άσυλο στην Αμερική είναι λάθος. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Έκτορ Μπαλντέρας, ο γενικός εισαγγελέας του Νέου Μεξικού.
Στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2016 με αντίπαλο τον Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών.
Υπ. Δικαιοσύνης: Παρατραβηγμένη η σύγκριση ναζιστικής Γερμανίας και ΗΠΑ
Ο παραλληλισμός του χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ με τις πρακτικές που ακολουθούσε η ναζιστική Γερμανία είναι «πραγματικά παρατραβηγμένος», υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News.
«Είναι πραγματική υπερβολή. Στη ναζιστική Γερμανία προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Εβραίους να φύγουν από τη χώρα», είπε ο υπουργός, όταν του ζητήθηκε από μια δημοσιογράφο του καναλιού να σχολιάσει αυτήν τη σύγκριση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που ακολουθεί η Ουάσινγκτον απέναντι στους παράτυπους μετανάστες «είναι ένα σοβαρό θέμα, πρέπει να το εξετάσουμε, θέλουμε να χορηγήσουμε άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται», συνέχισε ο Σέσιονς.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από τις 5 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους 2.342 ανήλικοι που πέρασαν παρανόμως, μαζί με τους γονείς τους, τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.
Η πρακτική αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και ορισμένοι δεν δίστασαν να συγκρίνουν τα κέντρα όπου μεταφέρονται τα παιδιά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Οι πρώην πρώτες κυρίες Ρόζαλιν Κάρτερ, Χίλαρι Κλίντον, Λόρα Μπους και Μισέλ Ομπάμα κατήγγειλαν επίσης τον χωρισμό των οικογενειών στα σύνορα. Σε μια σπάνια παρέμβασή της σε πολιτικό ζήτημα, η νυν πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ είπε επίσης ότι «απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από την οικογένειά τους».
Ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA, προειδοποίησε τη Δευτέρα για τα «κοινά σημεία» που έχει η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ με τον ναζισμό. «Ξέρω ότι δεν βρισκόμαστε στη ναζιστική Γερμανία αλλά υπάρχουν κοινά σημεία (…) πρέπει να προσέξουμε, να μην οδηγηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Νωρίτερα, ο Χέιντεν είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, με τη λεζάντα «Και άλλες κυβερνήσεις χώριζαν τις μητέρες από τα παιδιά».
Ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, υπενθύμισε, επίσης μέσω του Twitter, ότι, σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου 1885 μεταφέρθηκε με γαλλικό πλοίο το Άγαλμα της Ελευθερίας στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, στην Αμερική. Και διερωτήθηκε: «Το αξίζουμε ακόμη;».
Πηγή: in.gr