Ρομποτικό στρατό κυρίως για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στήνει η Τουρκία και προς το σκοπό αυτό δημιούργησε ”δεξαμενή εγκεφάλων” στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ ο πρωτος στόχος είναι η, με κάθε τρόπο, πρόσβαση και απόκτηση σχετικής τεχνολογίας από προηγμένες στον τομέα αυτό βιομηχανίες.
Το σχετικό πρόγραμμα «στρατιώτες- ρομπότ» ( Robot Soldier Project) ξεκίνησε την δημόσια φάση του τον περασμένο Μάρτιο με πρόσκληση του Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας τηςΤουρκίας (SSM) προς τα πανεπιστήμια και την ιδιωτική πρωτοβουλία να συνεργασθούν στη εξέλιξη της νέας ”ρομποτικής βιομηχανίας” που έχει ως επιχειρησιακό στρατιωτικό στόχο, την μείωση της απώλειας των στρατιωτών σε αποστολές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα κατά “τρομοκρατικών στοιχείων” στην ξηρά – για δε την Τουρκία “τρομοκρατικά στοιχεία” είναι και κάθε τι που σχετίζεται με Κουρδους του ΡΚΚ και το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν.
Ο Τούρκος υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας Faruk Ozlu, σε μια συνάντηση για την προοπτική αναληψης έργου στρατιωτών από ρομπότ έχει πει νωρίτερα : “Οι μέρες κατά τις οποίες τα στρατεύματα με ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε αμυντικές υπηρεσίες, που είναι ένα από τα πιο κρίσιμα καθήκοντα του στρατού, δεν είναι πολύ μακριά. Η ψηφιοποίηση όλων δεν είναι μια διαδικασία που μπορείτε να αντισταθείτε. Πρέπει να συμβεί αυτό “.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα κ.α. εργάζονται συνεχώς στη στρατιωτική τεχνολογία των ρομπότ. Αναφέρεται ότι ο αμερικανικός στρατός στοχεύει να ‘στρατολογήσει” πολλούς στρατιώτες-ρομπότ , όπως και υποζύγια, στον τομέα της μάχης μετά το 2025. Στη Ρωσία, το ρομπότ «Fedor» έχει και στα δύο χέρια την ικανότητα να χρησιμοποιεί όπλα.
Καμπάνια στρατολόγησης
Το SSM, λοιπόν έκανε δημόσια καμπάνια προσέλκυσης μέσω αφισών που ανάρτησε ευρέως, είχε ωστόσο εφαρμόσει και ένα άλλο σκέλος ”στρατολόγησης” Τούρκων που δουλεύουν στο εξωτερικό με κατ ιδίαν επαφές σε επιστημονικά συνέδρια, τεχνολογικές ημερίδες, εκθέσεις κ.α. που όπως κυκλοφορεί σε ακαδημαϊκούς και κύκλους της σχετική αγοράς αποδίδει. Η Αγκυρα δελεάζει ειδικούς με την προβολή του επιχειρηματος ανάπτυξης “εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας” και η χρηματοδότητση από πολλές πηγές.
Προς το σκοπό αυτό η Αγκυρα δίνει βημα και σε τουρκογενείς ή τουρκοσπουδαγμένους ειδικούς να προβαλουν τον τομέα της ”ρομποτικής” και των αυτοματισμών. Για παράδειγμα τις ημερες που κορυφωνόταν η καμπάνια που προαναφέραμε, βρισκόταν στην Τουρκία ο δρ Tolga Kurtoğlu, CEO της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας Xerox PARC , που έχει σπουδάσει και στο Πολυτεχνειο Αγκύρας.
Ο Tolga Kurtoglu, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μίλησε για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η εταιρία του για την αμυντική βιομηχανία, τον ενεργειακό τομέα, τον τομέα των μεταφορών και τον τομέα της μεταποίησης. Ο Δρ Tolga Kurtoglu, ειπε ακόμα ότι σε συνεργασίες με αξιόπιστους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στην Τουρκία, εταιρίες όπως η δική του, είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουν τις ανάγκες υψηλής τεχνολογίας της Τουρκίας.
Η εταιρια αυτή διεξάγει στρατηγικά έργα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τους τομείς της προσωπικής ασφάλειας. “Η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η εικονική πραγματικότητα έχουν πολλές δυνατότητες. Νομίζω ότι αυτές οι τεχνολογίες θα επηρεάσουν τον κόσμο σε ένα σημαντικό ποσό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Με την ανάπτυξη μηχανών μάθησης ειδικότερα, τα ρομπότ θα κάνουν πολλή δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι στο εγγύς μέλλον” είπε.
Το τουρκικό project
Ενας επικεφαλής Τουρκικής εταιρίας, ο Özgür Akın της AKINSOFT σχετικά με το ”Robot Soldier Project” ειπε ότι διεξάγει εργασιες έρευνας και ανάπτυξης επί 9 χρόνια σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής και ηλεκτρονικών.
“Παράγουμε επίσης”, είπε, “υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία λογισμικού. Με τις γνώσεις και την εμπειρία μας θα είμαστε έτοιμοι γι ‘αυτό (…) Οι κινητήρες, το λογισμικό υπάρχουν όλα. Έχουμε παράγει έως και 30 πρωτότυπα μέχρι σήμερα”.
Αναφέρθηκε στην “σειρά Akinci” ανθρωποειδών ρομπότ που μπορούν, όπως ειπε, να περπατούν και να κινούνται με 5 αισθήσεις. Ακόμα αναφέρθηκε και σε δυνατότητες ανάπτυξης προγραμμάτων ρομποτικών “τετράποδων” για μεταφορές.
Ανέφερε ότι τα προϊόντα τους ειναι ειρηνικής χρήσης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν και να φέρουν όπλα, αν αναπτυχθούν “Είμαστε έτοιμοι”, πρόσθεσε για κάθε είδους συνεργασίες και ναεξυπηρετήσουμε όλα τα είδη των έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η μεγαλομανία του “Σουλτάνου”
Πρέπει να ξέρουμε βέβαια ότι πολλά από όλα αυτά τα σχέδια είναι “ωθούμενα” από το συστημα του Ερντογαν για να καλύπτουν είτε την μεγαλομανία του είτε για να λειτουργούν ως “προπαγανδιστικός μηχανισμός” προς χώρες της Ασίας και της Αφρικής , όπου θέλει να εμφανίζεται ως πολύ μεγάλη χώρα.
Από την άλλη δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι προωθεί την εγχώρια αμυντική παραγωγή, είτε με αυτοδύναμες προσπάθειες είτε με διεθνείς συνέργειες ( που τις εμφανίζει φυσικά ως αμιγώς τουρκικές).