“Ιστορική” χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε άρθρο της. Ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι ο σκοπός του ταξιδιού είναι συμβολικός, για να γιατρευτούν παλιές πληγές.
Ο Guardian τονίζει ότι, πέραν της ενίσχυσης των δεσμών Ελλάδας-Βρετανίας, ενόψει μάλιστα και Brexit, ο Κάρολος έρχεται να βάλει τέλος στις ψυχρές επίσημες σχέσεις της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας με τη χώρα μας που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, λίγο μετά τη μικρασιατική καταστροφή. “Η Ελλάδα είναι το αίμα μου”, είχε πει ο πρίγκιπας σε δηλώσεις του.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου που γεννήθηκε στην Κέρκυρα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1923 μαζί με τον πατέρα του, Πρίγκιπα Ανδρέα, που τελευταία στιγμή απέφυγε την εκτέλεση. Στη συνέχεια, οι σχέσεις “πάγωσαν” ακόμη περισσότερο με την αποτίναξη της βασιλείας το 1974.
Η επίσκεψη Καρόλου και Καμίλας γίνεται μετά από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης. Έτσι, τερματίζεται μια παύση 45 ετών στην ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν έχει επισκεφθεί η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Ο Guardian παραθέτει επίσης και την άποψη του καθηγητή Κέβιν Φέδερστόουν, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics. Ο ίδιος εξηγεί ότι η επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση του οίκου των Γουίνδσορ να αφήσουν πίσω το παρελθόν, καθώς ακόμα και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα εδώ και καιρό.
Ο Guardian στο άρθρο του σημειώνει ότι ο Κάρολος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, «παρά τις επιφυλάξεις του πατέρα του»: κάνει συχνά διακοπές στη χώρα μας, όπως πέρυσι το καλοκαίρι στην Κέρκυρα με την Καμίλα, και νιώθει μια έλξη προς την Ορθοδοξία – η γιαγιά του Αλίκη, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν καλόγρια για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι έλαχε σε μια αριστερή κυβέρνηση να φιλοξενήσει το πριγκιπικό ζεύγος. Αλλά καθώς πλησιάζει η ώρα της επίσκεψης -με τον κορυφαίο σχεδιαστή μόδας της Αθήνας να αναλαμβάνει την αμφίεση της συζύγου του Έλληνα πρωθυπουργού- ο ενθουσιασμός είναι ορατός… Οι αβρότητες υπαγορεύουν να αποφευχθεί μια επίσκεψη στο διαμάντι, στο στέμμα της Αθήνας, την Ακρόπολη του 5ου π.Χ. αιώνα. “Αυτό λέγεται τακτ”, είπε ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. “Διπλωματικό τακτ. Ο Κάρολος είναι δημοφιλής εδώ και θέλουμε να νιώσει καλοδεχούμενος”».