Ο απόφοιτος της γαλλικής ΕΝΑ και νυν Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας γιορτάζει τον έναν χρόνο εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Ήταν 7 Μαΐου του 2017 όταν η χώρα του Διαφωτισμού καλωσόριζε τον νεότερο ηλικιακά ηγέτη της μετά τον Ναπολέοντα, τον 39χρονο Εμανουέλ Μακρόν.
Χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό παρελθόν, χωρίς να έχει και ο ίδιος κατασταλλάξει σε ποια πλευρά του δημοκρατικού τόξου ανήκει, κατόρθωσε ωστόσο να εκλεγεί με ποσοστό 66,06% έναντι της επικίνδυνα ανερχόμενης Μαρίν Λεπέν.
Μία νίκη αναμενόμενη αλλά και αναπάντεχη ταυτοχρόνως.
Αναμενόμενη διότι ο Μακρόν “έπαιζε” ουσιαστικά άνευ ανταγωνισμού, καθώς βρέθηκε στην εντυπωσιακή συγκυρία της πτώσης των παραδοσιακών πολιτικών του αντιπάλων, με τον Φρανσουά Φιγιόν να καρατομείται λόγω σκανδάλων και την κεντροαριστερά να δηλώνει “ανύπαρκτη”. Η μοναδική υπολογίσιμη αντίπαλός του, η Μαρίν Λεπέν, βρισκόταν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του γαλλικού λαού προς… απώθηση.
Αναπάντεχη διότι η “μέθοδος Μακρόν”, όπως χαρακτηρίστηκε η επικοινωνιακή του πολιτική, μπορεί να υπερτερούσε επακριβώς στο επικοινωνιακό κομμάτι, υστερούσε όμως συλλήβδην σε επίπεδο ουσίας.
Η Γαλλία καλούταν επομένως να διαλέξει μεταξύ δύο… χαμόγελων, μεταξύ εκείνου του ακροδεξιού με δόσεις ειρωνείας και εκείνου του φωτογενούς, άφθαρτου και άπειρου. Και κάπως έτσι η έκβαση των εκλογών ενθουσίασε τα πλήθη απ΄άκρη σ΄άκρη της γης, μπρος στο ακροδεξιό πέπλο που σκέπαζε τον πλανήτη.
Η επιλογή του γαλλικού λαού συνοδεύτηκε εκείνο το βράδυ από το αγέρωχο περπάτημα του Εμανουέλ Μακρόν προς το Λούβρο και το συγκεντρωμένο για τους πανηγυρισμούς πλήθος υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, την “Ωδή στη Χαρά”, τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως δηλωθέν του φιλοευρωπαϊκού στίγματος που πρεσβεύει.
Ο φιλόδοξος, στα όρια της ματαιοδοξίας, Μακρόν έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του. Οι προσπάθειες από πλευράς του πάμπολλες στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην προεδρία, όμως δεν κατέληξαν στον επιθυμητό “εορτασμό” των πρώτων του γενεθλίων στην εξουσία. Παρά τα επικοινωνιακά του χαρίσματα η γαλλική κοινωνία φαίνεται να έχει χάσει λίγον από τον ενθουσιασμό της προς το πρόσωπό του με το “Πάρτι για τον Μακρόν”, την ογκώδη διαδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του, να αμαυρώνει την πρώτη του προεδρική επέτειο.
Ο άνθρωπος που μίλησε από το λίκνο της Δημοκρατίας, από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, εμφανίστηκε ως… άλλος βασιλιάς Λουδοβίκος που οδηγήθηκε στη γκιλοτίνα.
Το εντυπωσιακό ωστόσο με την περίπτωσή του είναι από την μία οι Γάλλοι στην πλειονότητά τους βαθμολογούν αρνητικά τον απολογισμό των πεπραγμένων του, από την άλλη τα ποσοστά δημοφιλίας του Μακρόν ανεβοκατεβαίνουν, τον τελευταίο μήνα, δε, ανεβαίνουν και πάλι, αποδεικνύοντας ότι οι “υπήκοοί” του λαχταρούν για το νέο, το διαφορετικό και το λίγο υπερεκτιμημένο. Για όλα δηλαδή εκείνα που πρεσβεύει ο Πρόεδρος Μακρόν, σε συνδυασμό με ένα άκρως ανθρώπινο, έως και παιδιάστικο, πολιτικό εκτόπισμα. Μέχρι ενδεχομένως να αρχίσουν να ψάχνουν και πάλι για έναν μελλοντικό ηγέτη.
Αυτό, μονάχα το μέλλον θα το δείξει. Προς το παρόν, ας πάρουμε μία… φωτογραφική γεύση από τον ένα χρόνο Μακρόν.
Επίσκεψη στο Σίδνεϊ (Φωτογραφία: 1 Μαΐου 2018 – Pool/Getty Images AsiaPac)
Στην Όπερα του Σίδνεϊ (Φωτογραφία: 30 Απριλίου 2018 – Pool/Getty Images AsiaPac)
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο (Φωτογραφία: 24 Απριλίου 2018 – Chip Somodevilla/Getty Images North America)
Καταφθάνοντας στον Λευκό Οίκο (Φωτογραφία: 23 Απριλίου 2018 – Pool/Getty Images North America)
Το εντυπωσιακό χειροφίλημα στην Μελάνια (Φωτογραφία: 23 Απριλίου 2018 – Mark Wilson/Getty Images North America)
Επίσκεψη στο Βερολίνο (Φωτογραφία: 18 Απριλίου 2018 – Carsten Koall/Getty Images Europe)
Στη συνέντευξη Τύπου της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας μετά τη σύνοδο Μεγάλης Βρετανίας – Γαλλίας στο Camberley (Φωτογραφία: 17 Ιανουαρίου 2018 – WPA Pool/Getty Images Europe)
Επίσκεψη στην Κίνα (Φωτογραφία: 8 Ιανουαρίου 2018 – Pool/Getty Images AsiaPac)
Επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Σταϊνμάιερ στη Γαλλία (Φωτογραφία: 9 Νοεμβρίου 2017 – Handout/Getty Images Europe)
(Φωτογραφία: 7 Σεπτεμβρίου 2017 – Orestis Panagiotou/European Pressphoto Agency)