Για πρώτη φορά Αμερικανός Πρόεδρος στην Εθνική Επέτειο της Ινδίας

Ο Μπαράκ Ομπάμα, παρεβρισκόμενος στην παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί, γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δίνει το “παρόν”, στην Εθνική Επέτειο της Ινδίας.

Μαζί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, παρακολούθησε το εντυπωσιακό θέαμα που προσέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η Ημέρα της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την υιοθέτηση του Συντάγματος της χώρας το 1950, τρία χρόνια αφότου η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

Η επίσκεψη του Ομπάμα, στην Ινδία, έγινε προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και παράλληλα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως υπήρξε συμφωνία στον τομέα πυρηνικής ενέργειας, που έμενε μπλοκαρισμένη από το 2008.

Η εμπλοκή στην συμφωνία των δύο πλευρών για τα πυρηνικά, οφειλόταν στην ινδική νομοθεσία, που προβλέπει πως οι κατασκευαστές των πυρηνικών σταθμών θεωρούνται υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος, κάτι που όπως φαίνεται θα ξεπεραστεί με τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας εταιριών, που θα αποζημιώνει του κατασκευαστές αν συμβεί ατύχημα.

ΙνδίαΟμπάμασυμφωνία