Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα την Έκθεση του 2017 με τις πρακτικές των χωρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόκειται για έκθεση που τεκμηριώνει το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε σχεδόν 200 χώρες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία απαιτούνται βάση του δικαίου των ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται από το Κογκρέσο, την Δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς, ως ρεαλιστικές πηγές για την λήψη αποφάσεων σε πολλαπλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και της παροχής ασύλου.
Το περιεχόμενο της έκθεσης, όπως λένε οι αναλυτές, φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την κοσμοθεωρία της διοίκησης Τραμπ. Κριτική ασκείται στους αντιπάλους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και το Ιράν, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Ο εκτελών χρέη Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan, δήλωσε ότι “οι κυβερνήσεις των τεσσάρων αυτών χωρών παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων βρίσκονται εντός των συνόρων τους σε καθημερινή βάση και ως εκ τούτου αποτελούν δυνάμεις αστάθειας”. Ενώ, αναφορικά με τις ΗΠΑ πρόσθεσε ότι “οι Πολιτείες που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης, επιτρέπουν και διαπράττουν βία κατά μελών θρησκευτικών, εθνοτικών και άλλων μειονοτικών ομάδων”, καθώς και ότι “υπονομεύουν τη θεμελιώδη αξιοπρέπεια των ανθρώπων και τα συμφέροντά μας”.
Στην εισαγωγή της έκθεσης όπου επισημάνθηκαν τα παραπάνω, οι σύμμαχες χώρες όπως το Ισραήλ, αλλά και η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, δεν συμπεριελήφθησαν.
Οι κριτικές για την έκθεση συνεχίζουν και βάζουν στο στόχαστρο την διοίκηση Τραμπ αναφορικά με τη σημασία που δίνει, εν τέλει, στα ανθρώπινα διακαιώματα. Η στάση του επιβεβαιώνεται από την αφαίρεση της αναφοράς περί “κατεχόμενων εδαφών” για την Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, που υπήρχε στην προηγούμενη έκθεση, ενώ φέτος γίνεται απλή αναφορά σε “Δυτική Όχθη και Γάζα”.
Εκτός αυτού, η έκθεση παραλείπει τα ζητήματα που αφορούν στις γυναίκες, μία σημαντικότατη παράμετρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εποχή που η αποκάλυψη σκανδάλων σεξουαλικών παρενοχλήσεων έχει λάβει αύξουσα τροπή. Η έκθεση δεν αναφέρεται στα δικαιώματα των γυναικών, ούτε καν στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως “πράγματα”, παράμετρος που βάζει σε σκέψεις τους αναλυτές και την κοινωνία, για την εικόνα που θέλουν παρουσιάζουν οι ΗΠΑ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.