Κύπρος - Εκλογές: Αναστασιάδης και Μαλάς στον β' γύρο - όπως στις προεδρικές του 2013

Στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών της Κύπρου «η ιστορία επαναλαμβάνεται». Η χθεσινή αναμέτρηση δεν ανέδειξε, όπως αναμενόταν, νέο πρόεδρο. Ο νέος πρόεδρος για την πενταετία 2018- 2023 θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου.  Θα αναμετρηθούν , όπως και το 2013 ο πρόεδρος Αναστασιάδης , που υποστηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ και ο Σταύρος Μαλάς , που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ.

Το 2013 στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει ποσοστό 45,46% και ο Σταύρος Μαλάς 26,91%. Στον δεύτερο γύρο εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,48% έναντι 42, 52% του Σταύρου Μαλά.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο ο Ν. Αναστασιάδης και πάλι «έκοψε πρώτος το νήμα» με 35,5% και ο Στ. Μαλάς ήρθε δεύτερος με 30,3%. Και οι δύο υπερέβησαν τα ποσοστά των κομμάτων, που τους υποστηρίζουν, στις βουλευτικές εκλογές 30,68%, (ΔΗΣΥ) και ΑΚΕΛ 25,67%.

Τρίτος «νικητής» των σημερινών εκλογών υπήρξε η αποχή, η οποία ξεπέρασε το 28%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το 17% στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Το πρώτο συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται από το μεγάλο ποσοστό αποχής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ότι ενδεχομένως ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών μένει ασυγκίνητο από τη διαδικασία για εκλογή προέδρου και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τις προσεχείς μέρες όχι μόνο τα επιτελεία των επικρατέστερων υποψηφίων, αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου.

Από το σύνολο των 550.876 ψηφοφόρων, οι 154.927 επέλεξαν να μην προσέλθουν στην κάλπη. Σε ποσοστό μεταφράζεται σε 28,12% ή αλλιώς ένας στους τέσσερις δεν πήγε να ψηφίσει. Ελαφρώς πιο ψηλά ήταν η αποχή στους ψηφοφόρους του εξωτερικού όπου το ποσοστό ανήλθε στο 29,05%.

Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό άκυρων ψηφοδελτίων (1,98%) και των λευκών ψηφοδελτίων (1,08%). Σε παγκύπριο επίπεδο τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν τις 5.879 ή ποσοστό 1,48% ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 3.459 ή ποσοστό 0,87%.

Στην καταμέτρηση των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού, τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 114 άκυρα ή ποσοστό 1,38% και τα λευκά 69 ή ποσοστό 0,83%.

«Μεγάλος χαμένος» των εκλογών είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία από τις αρχές Ιουνίου και επαγγέλθηκε μια «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίχθηκε από το κόμμα του , το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτίμησαν τους Αναστασιάδη και Μαλά, οι οποίοι έχουν σαφή θέση υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως μορφή λύσης του Κυπριακού.

Την τέταρτη θέση στις εκλογές εξασφάλισε ο πρόεδρος του εθνικιστικού Ε.ΛΑ.Μ , Χρίστος Χρίστου με ποσοστό 5,6%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα πήρε 1,08% και δύο έδρες στην Βουλή. Πέμπτος τερμάτισε ο Γιώργος Λιλλήκας , πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με ποσοστό 2,2%. Το 2013 ο κ. Λιλλήκας είχε έρθει τρίτος με 24,93%, ενώ στις βουλευτικές του 2016 το νεοσύστατο κόμμα του έλαβε 6,01% και τρεις έδρες στην βουλή.

Ν. Αναστασιάδης: Η ψήφος του λαού θα κρίνει την πορεία της χώρας μας και θα καθορίσει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών «αποτελούν ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας των τελευταίων πέντε χρόνων». Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας».

Θέση μου, είπε, είναι ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να υπάρξουν συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής κρίσιμη, γιατί όπως είπε, «από τη βούληση του λαού θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα πορευθεί με σταθερότητα προς το μέλλον».

Συνεπώς, είπε, η ψήφος του λαού « θα κρίνει την πορεία της χώρας μας και θα καθορίσει το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών μας».

Το διακύβευμα, ανέφερε, δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: «είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά που δημιουργεί το σήμερα, αλλά και την προοπτική του αύριο, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Είτε θα συνεχίσουμε, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, μείωσης ή εξάλειψης της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας, « ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση».

Αντίπαλος όλων μας, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι τα προβλήματα, «που ο λαός αντιμετωπίζει και κανένας σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει».

Σε παρατήρηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ , εάν τον έχει προβληματίσει το γεγονός ότι το 2008 κάποια λάθη στοίχισαν την εκλογή του κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η παρελθοντολογία είναι αρκετή ως δίδαγμα», λέγοντας επίσης: «δεν αντιλαμβάνομαι που ήταν τα λάθη του κ. Κασουλίδη το 2008».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ , εάν έχει αρχίσει τους σχεδιασμούς για την επόμενη Κυριακή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν θεώρησε ποτέ τους ανθυποψηφίους του ως αντιπάλους. «Συνεπώς είμαι έτοιμος και για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και για συνεργασία με όλους. Αυτό που προέχει είναι το καλό της πατρίδας μας, η αντιμετώπιση με ρεαλισμό και με συγκροτημένο πρόγραμμα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο λαός μας αντιμετωπίζει», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση, εάν τον ξάφνιασε το αποτέλεσμα για τον κ. Παπαδόπουλο, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «από την ώρα που απευθύνεσαι στον λαό θα πρέπει να αναμένεις την ετυμηγορία του με νηφαλιότητα και με σεβασμό. Εγώ αυτό που ξέρω, και μιλώ μόνο για τον εαυτό μου, είναι πως αισθάνομαι την τιμή που μου έγινε να πάρω μια τόσο ισχυρή εντολή».

Στ. Μαλάς: Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα

«Ο λαός μίλησε», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, κατέδειξε ότι «μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ζητεί μία νέα ελπιδοφόρα αλλαγή».

Αφήνουμε, είπε, πίσω το χθες, «βάζουμε τέλος στους διχασμούς τους παρελθόντος και κοιτάζουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα». Διαβεβαίωσε ότι με υπευθυνότητα, σύνεση και συναίνεση, θα επιδιώξει τη λύση του Κυπριακού για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου , αλλά και για βελτίωση της οικονομίας, με τρόπο που να αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων, τονίζοντας ότι μέσα από την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να υπάρξει κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κύριος Μαλάς κάλεσε τους ψηφοφόρους «να υπερβούν κομματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις και να κρίνουν τις θέσεις, τις δεσμεύσεις και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων».

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο κύριος Μαλάς διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς το στόχο της επανένωσης και απελευθέρωσης του τόπου.

Ν. Παπαδόπουλος: Δεν τα βάζουμε κάτω και από αύριο αρχίζει μια νέα ημέρα

Απογοήτευση για το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «σέβεται απόλυτα τη δημοκρατική ετυμηγορία του λαού». Δήλωσε ότι συνεχάρη τηλεφωνικώς τους ανθυποψηφίους του, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά.

Ευχαριστώντας τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι υπερήφανος, γιατί βοήθησε ώστε με τη συνεργασία αυτή να επιδειχθεί ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μπορούν να σταθούν αντάξια κατά του κατεστημένου και να αποτελέσουν τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.

«Δεν τα βάζουμε κάτω και από αύριο αρχίζει μια νέα ημέρα», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γ. Λιλλήκας: Η αποχή έκρινε το αποτέλεσμα

Απόλυτα σεβαστή χαρακτήρισε την απόφαση του Κυπριακού λαού, ο Γιώργος Λιλλήκας, συγχαίροντας τους ανθυποψηφίους του και ιδιαίτερα τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, οι οποίοι εξασφάλισαν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι η αποχή έκρινε το αποτέλεσμα, αφού οι απογοητευμένοι πολίτες επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν από τον καναπέ.

Χαρακτήρισε απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τον ίδιο, λέγοντας ότι «το σύνθημα της χαμένης ψήφου έκανε ζημιά στην υποψηφιότητά του».

Επίσης, ανέφερε ότι η όποια απόφαση για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, θα ληφθεί δημοκρατικά από τη Διερυμένη Ανώτατη Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών. Ωστόσο, τόνισε ότι το βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης, θα είναι το Κυπριακό.

«Το ΕΛΑΜ πάλεψε κατά του κατεστημένου και εξασφάλισε ένα σεβαστό ποσοστό», δήλωσε ο υποψήφιος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου.

Όσοι, είπε, μας τίμησαν με την ψήφο τους «πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια και ότι θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας. Τα προβλήματα, πρόσθεσε, παραμένουν επί τάπητος, ο λαός απαιτεί λύση και εκεί θα στραφούν οι προσπάθειές μας».

Αναφορικά με τα στατιστικά των εκλογών σημειώνεται ότι αποχή και υπέρ του Σταύρου Μαλά ψήφισαν οι Κύπριοι στο εξωτερικό.

Η αποχή έφθασε στο 29,5%, αφού από τους έντεκα χιλιάδες εξακόσιους-ογδόντα-τρεις ψηφοφόρους, στις κάλπες προσήλθαν οκτώ χιλιάδες διακόσιοι-ογδόντα-εννέα.

Πρώτος αναδείχθηκε ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 40,81%, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 31,78% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 20,86%.

Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77% στη Βουλγαρία και ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Γεωγραφικά ο κύριος Μαλάς κέρδισε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε υψηλότερα ποσοστά σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε σε Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

 ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ
αναστασιάδηςεκλογέςΚύπροςΜαλάςπροεδρικές