Τουρκία: Απαλλάχθησαν από τις κατηγορίες περί διαφθοράς οι βουλευτές του Ερντογάν

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές της Τουρκίας, απάλλαξαν τους Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, πρώην Υπουργό Οικονομίας, τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, πρώην Υπουργό Εσωτερικών, τον Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, που κατηγορούνταν για διαφθορά.

Σε περίπου πέντε μήνες είναι οι βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας και το τουρκικό Κοινοβούλιο, έβαλε τέλος, χωρίς συνέπειες, στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που ταλάνισε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξαίρεση αποτελεί, η απόφαση κάποιον βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της δικαστικής δίωξης των συναδέλφων τους.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ζητώντας τους να μη “θάψουν” και αυτό το σκάνδαλο.

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε: “Θέλω το Κοινοβούλιο να εκπληρώσει με ακεραιότητα το χρέος του. Εάν το πράξει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το κύρος της Τουρκίας θα ενισχυθεί σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η ψηφοφορία αποτελεί “επιλογή ανάμεσα στην κλοπή και το δίκαιο”.

Να θυμίσουμε πως οι τέσσερις πρώην Υπουργοί αντιμετώπιζαν κατηγορίες ότι έλαβαν μίζες από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να διευκολύνουν παράνομη διακίνηση χρυσού με το Ιράν.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο 2013, με τον Ερντογάν τότε να καταγγέλει για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και οργάνωσε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και άλλων κρατικών θεσμών.

απαλλαγή κατηγοριώνβουλευτέςδιαφθοράΣΚΑΝΔΑΛΟΤουρκία