Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει στην Ν. Υόρκη ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ κ. Ντιμιτρόφ με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkaninsight, θέτει εν αμφιβόλω την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για το όνομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν βρισκόμαστε στην πιο κατάλληλη στιγμή για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να μετατεθεί η λύση του ζητήματος για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Δύο μέρες πριν ο ΥΠΕΞ της γείτονος έθεσε ζήτημα μη αποκλειστικότητας σε σχέση με το όνομα, όταν, με άλλη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21, δήλωσε: «Ο όρος Μακεδονία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες με ίσους όρους».
Αναλυτικά η συνέντευξη στην ιστοσελίδα Balkaninsight :
«Ενθαρρύναμε τον κ. Νίμιτς και αναμένω πως την Τετάρτη, θα συζητήσει τις ιδέες του και τις προτάσεις του – ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ουσιώδη πρόοδο και διαπραγματεύσεις. Μετά, θα αναμιχθούμε πιο άμεσα και εμείς [σ.σ. ο ίδιος και ο Ν. Κοτζιάς] θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», υποστήριξε και αναφέρθηκε στους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω άμεση εμπλοκή των υπουργών στις διαπραγματεύσεις:
«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό».
Η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
«Μια λύση είναι εφικτή μονάχα εάν δεν υπονομεύεται η εθνική ταυτότητα της χώρας. Η φύση της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… επομένως είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν θα τραυματίζει την εθνική ταυτότητα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος:
«Η λύση θα πρέπει να καλύπτει διάφορες πτυχές, ώστε να είναι κοινά αποδεκτή: Να μην τραυματίζει την ταυτότητά μας, και να απαντά στην απαίτηση της Αθήνας να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ της χώρας “Μακεδονία” και της περιφέρειας της Μακεδονίας. Επίσης θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό να μην υπάρχει μονοπώλιο στον όρο “Μακεδονία” – εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα και να χρησιμοποιείται ο όρος και από τις δύο πλευρές».
Στη συνέχεια αφήνει να εννοηθεί ότι η όποια λύση στο ονοματολογικό θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ επιτέθηκε στους «σκληροπυρηνικούς» όπως τους χαρακτηρίζει πολιτικούς και των δύο χωρών, με ιδιαίτερη μνεία στον Γκρούεφσκι: «Είναι περίεργο να σκέφτεσαι πως οι μεγαλύτεροι “υπερασπιστές“ του ονόματος στη χώρα μας, κάνουν τους σκληροπυρηνικούς στην Ελλάδα να αισθάνονται τόσο άνετα, σχεδόν σαν να δούλευαν μαζί».
Στη συνέχεια απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.
«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια».