Επίδειξη δύναμης του Ομπάμα προς τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην καθιερωμένη ομιλία του για την “Κατάσταση του Έθνους”, έδειξε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση για τα σχέδια του για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η ομιλία χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά δίκτυα, ως η “πιο Προεδρική ομιλία του”, με το CNN, αμέσως μετά να διεξάγει μια “γρήγορη”, δημοσκόπηση, η οποία και έδειξε πως η ομιλία του αύξησε την δημοτικότητά του στο 51%. (Συγκεκριμένα: Το 51% όσων την παρακολούθησαν την αποτιμούν «πολύ θετικά», το 30% «κάπως θετικά» και μόλις το 18% είχε αρνητική άποψη).

Στην ομιλία του έβαλε μπροστά του στόχους για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, κάλεσε σε βίαιη δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επανέλαβε πως δεν θα κάνει πίσω από την πολιτική ατζέντα που θέλει να ολοκληρώσει στα τελευταία του χρόνια στο Λευκό Οίκο, από το μεταναστευτικό σύστημα, μέχρι το κλείσιμο του Γκουαντάναμο αλλά και την αλλαγή στις σχέσεις Αμερικής – Κούβας.

Στην προτελευταία του ομιλία, δεν φάνηκε ούτε στιγμή να διστάζει απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς που κατέχουν την πλειοψηφία του Κογκρέσου, αντιθέτως έδειξε την αυτοπεποίθησή του, αλλά και τη θέση ισχύος που έχει.

Μιλώντας για την οικονομία, δεν “φοβήθηκε” να θριαμβολογήσει, λέγοντας ουσιαστικά πως το πολιτικό μερίδιο για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, είναι δικό του, καθώς “Η σκιά της κρίσης πέρασε, οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα”, με ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

“Κοντράροντας” ευθέως του Ρεπουμπλικανούς, έδειξε πως δεν θα υποχωρήσει απέναντι στα σχέδια του κόμματος που ελέγχει το Καπιτώλιο, δηλώντας πως ο λόγος που πλέον δεν κάνει πίσω στις ριζοσπαστικές του μεταρρυθμίσεις είναι ο εξής: “Δεν έχω πια προεκλογικές εκστρατείες μπροστά μου, και το ξέρω επειδή κέρδισα ήδη δύο”.

Ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως δεν θα κάνει πίσω από την ατζέντα του, κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς σε συζήτηση για το μέλλον της χώρας “χωρίς να δαιμονοποιούμε ο ένας τον άλλον”.

Κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να επιτρέψει καμία αλλοίωση της μεταρρύθμισής του στο σύστημα περίθαλψης ή την πολιτική του για το μεταναστευτικό, δείχνοντας πως θα ασκήσει βέτο σε όποια τέτοια κίνηση προέλθει από το Κογκρέσο.

Ενώ προειδοποίησε πως θα ασκήσει βέτο σε ό,τι έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να αλλάξει όπως: το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αλλαγή των σχέσεων ΗΠΑ- Κούβας, με άμεση άρση του εμπάργκο.

Όσον αφορά την ISIS, ζήτησε την έγκριση «βίαιης δράσης» εναντίον των τζιχαντιστών, καθώς οι αεροπορικές επιχειρήσεις μετρούν πλέον πέντε μήνες. “Καλώ απόψε το Κογκρέσο να δείξει στον κόσμο πως είμαστε ενωμένοι σε αυτήν την αποστολή”.
Μιλώντας για τον πυλώνα του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναφέρθηκε στην βαρυσήμαντη ετήσια ομιλία στους διεμφυλικούς, καθώς και στις λεσβίες και τους αμφιφυλόφιλους.

“Ως Αμερικανοί σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και όταν απειλούμαστε, για το λόγο αυτό απαγόρευσα τα βασανιστήρια, και εργάστηκα για να διασφαλίσω ότι οι νέες τεχνολογίες όπως τα drone είναι καταλλήλως περιορισμένα”, είπε ο Ομπάμα.

‘Για το λόγο αυτό υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του Τύπου, συνηγορούμε υπέρ πολιτικών κρατουμένων, καταδικάζουμε τις διώξεις γυναικών, θρησκευτικών μειονοτήτων ή ανθρώπων που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή διεμφυλικοί. Τα κάνουμε αυτά όχι μόνο γιατί είναι σωστά, αλλά γιατί μας κάνουν πιο ασφαλείς’, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, κάλεσε το Κογκρέσο να μην προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον του Ιράν, κάτι που θεωρεί ότι μπορεί να τορπιλίσει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

"Κατάσταση του Έθνους"ομιλίαΟμπάμα