Έπειτα από συνάντηση εργασίας του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν υπό τους όρους και των δύο πλευρών.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο ρώσος Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ακύρωση της της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, είπε: “Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε”.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει αποφασίσει να «απαγκιστρωθεί» από την εξάρτησή της από τους αγωγούς οι οποίοι διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Α. Νόβακ υπενθύμισε πως “Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Θεωρούμε ότι η εργασία αυτή πρέπει να διεξαχθεί σε συντομότατο χρόνο, διότι τέτοια μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε σε μεσοπρόθεσμη προοπτική να παραληφθεί το φυσικό αέριο”, τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.
Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, σημειώνει πως ο Μίλερ είχε ενημερώσει την 14η Ιανουαρίου τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς για την απόφαση της Ρωσίας να αναπροσανατολίσει ολόκληρη την ποσότητα του φυσικού αερίου, που διοχετεύει σήμερα μέσω Ουκρανίας, στον υπό σχεδίαση αγωγό, που οι Ρώσοι αξιωματούχοι ονομάζουν πλέον «Τουρκικό αγωγό» και θα φθάνει έως τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.