Δεν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο Πουτζδεμόντ - «Θέλουμε διάλογο με την Ισπανία»

Ο Πουτζδεμόντ ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι η Ισπανία και η Καταλονία ζουν ιστορικές στιγμές και ξεκαθάρισε ότι η πρόθεσή του σήμερα δεν είναι να προκαλέσει ή να προσβάλλει κανέναν αλλά να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Οι συνέπειες του δημοψηφίσματος ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας. Δεν πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταλανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Δεν θέλουμε να συμβάλουμε στι βία, το αντίθετο. Θέλω να μιλήσω στο λαό, στους πολίτες που βγήκαν στον δρόμο για την ανεξαρτησία και εκείνους που διαδήλωσαν υπέρ της ενωμένης Ισπανίας. Έχουμε διαφωνίες αλλά πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με εμάς, χρειάζεται διάλογος».

ο Πουτζεμόν στη συνέχεια της ομιλία του δήλωσε ότι η σημερινή του ομιλία δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής του απόφασης ή των στελεχών του κόμματός του, αλλά αποτελεί άμεση απόρροια του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα υπό «συνθήκες ακραίας βίας». Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του και αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους ώστε να ολοκληρωθεί παρά τις δυσκολίες και τα περιστατικά βίας από την εθνική αστυνομία.

«Στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να ψηφίσει, ωστόσο δεν τα κατάφεραν αφού δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Καταλανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή, παραθέτοντας τους λόγους που η περιφέρεια διεκδικεί την ανεξαρτησία της και γιατί επέλεξε να το κάνει παρά την απαγόρευση του Ραχόι.

“Θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού για να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος”.

Πανικός! Το καταλανικό κοινοβούλιο άρχισε να τον χειροκροτά!

Στην συνέχεια όμως είπε πως η Καταλονία θέλει να καθυστερήσει οποιαδήποτε επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Συγκεκριμένα είπε:

“Προτείνουμε να αναβάλουμε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας… για να εργαστούμε ούτως ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου”.

Ο Καταλανός πρόεδρος υποστήριξε πως η κυβέρνηση της περιοχής θέλει να ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (σ.σ. δηλαδή την ανεξαρτησία) αλλά θα επιχειρήσει να το κάνει μέσω διαλόγου με την ισπανική Κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πουτζεμόν ζήτησε την αναβολή εξαιτίας επαφών της τελευταίας στιγμής «που αποσκοπούν στη διεθνή μεσολάβηση». «Μια προσπάθεια μεσολάβησης βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ στα διεθνή μέσα οι εικασίες «δίνουν και παίρνουν».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, παρότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ παραμένει ότι η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι «εσωτερικό θέμα» της Ισπανίας, τις τελευταίες ώρες ο Πουτζεμόν είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πιθανός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Πουτζεμόν ζήτησε την αναβολή επειδή ο κυβερνητικός εταίρος του, το αριστερό κόμμα CUP, δεν ήταν ευχαριστημένο με το κείμενο της ομιλίας του.

Την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, απέκλεισε η καταλανική αστυνομία για “λόγους ασφαλείας”.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι την Κυριακή, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης έστειλε σαφές μήνυμα στον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας: «Να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά..

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣΑΣΤΥΝΟΜΙΑΒαρκελώνηκοινοβούλιοΠουτζντεμόν