Όσα κρύβονται πίσω απο την κουρτίνα για το πολιτικό μέλλον του γερμανού υπουργού Οικονομικών, μεταδίδει το Reuters, μιλώντας για εσωκομματικές πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του CDU στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της γερμανικής Βουλής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τον εάν ο Σόιμπλε μπορεί να διατηρήσει τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ από το επιτελείο της Μέρκελ κρίνεται πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από το προεδρείο της γερμανική Βουλής, καθώς θεωρούν πως έτσι μπορεί να διατηρηθούν οι νέες ισορροπίες στην Bundestag μετά την είσοδο των ακροδεξιών του AfD.
«Δεδομένης της νέας κατάστασης στο Κοινοβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν από κάθε άποψη το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής, που θα μας έκανε καλό τώρα στο Reichstag», δήλωσε ο Armin Schuster, ειδικός της εσωτερικής πολιτικής του CDU, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι μια πιθανή μετακίνηση του Σόιμπλε στην προεδρία της Bundestag «θα ήταν πολύ σημαντική, εξαιτίας του AfD και του κλίματος στο Κοινοβούλιο».
Ο Guenther Oettinger, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας συντηρητικός από την ίδια περιοχή με τον Σόιμπλε, δήλωσε παράλληλα στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung» ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα είναι ένας «ιδανικός» υποψήφιος για τη θέση.
Ο Σόιμπλε αρνήθηκε να συζητήσει το μέλλον του μετά τις εκλογές, πέρα από το να εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στην πολιτική.
Μετά τις εκλογές της Κυριακής, το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανανεώσει την τρέχουσα συμμαχία της με τους Σοσιαλδημοκράτες, αφήνοντας έναν συνασπισμό με το φιλελεύθερο FDP και τους Πράσινους ως τη μόνη πρακτική επιλογή.
Η εξασφάλιση του υπουργείου Οικονομικών από τους φιλελεύθερους θα δώσει στο FDP την ευκαιρία να μειώσει τους φόρους και να αντιταχθεί στο είδος της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης που πρότεινε ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο Σόιμπλε χαίρει σεβασμού στη Γερμανία λόγω της διαχείρισης των οικονομικών της χώρας, ενώ έχει υποστηριχθεί αρκετά από τη γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια της κρίσης που έπληξε την ευρωζώνη. «Ωστόσο, είναι μισητή προσωπικότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, εξαιτίας της επιμονής του στη λιτότητα σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, με αντάλλαγμα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης», καταλήγει το δημοσίευμα.