Η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του δεύτερου την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες υπό την νέα του ιδιότητα, ξεπέρασε τον χρόνο που προέβλεπε το πρωτόκολλο.
Στην συνάντηση βρέθηκαν οι ενταξιακές σχέσεις, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οικονομία, ο εκσυχρονισμός της τελωνειακής Ένωσης, το Κουρδικό και η ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας προς τους Σύριους πρόσφυγες.
Ο Τουσκ έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo: “είναι για μας ζήτημα θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών.
Μπορεί πολλοί να μην συμφωνούν και στην Ευρώπη με τα σκίτσα, αλλά θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά στην ελεύθερη έκφραση. Η ελευθερία της σκέψης και οι διαφορετικές απόψεις βρίσκονται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών”.
Για το θέμα των νέων ενταξιακών κεφαλαίων περιορίστηκε να δηλώσει ότι “θα ανοίξουν νέα κεφάλαια, όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί την βασική πλατφόρμα των σχέσεών μας με την Άγκυρα”.
Για το δε κυπριακό περιορίστηκε να δηλώσει πως “το status quo δεν πρέπει να παγιωθεί” και πως “πρέπει να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση”.
Τέλος ο πρόεδρος Τουσκ εξήρε και την “γιγαντιαία”, όπως τη χαρακτήρισε ανθρωπιστική βοήθεια της Άγκυρας προς του πρόσφυγες από την πρόσφατη αναταραχή στην Συρία.
Από την πλευρά του το Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, συνεχάρη τον “πολύ παλιό και πολύ στενό φίλο” του, όπως τον αποκάλεσε, και υπενθύμισε ότι λίγες μέρες πριν παρέλασαν μαζί, “ώμο με ώμο” στο Παρίσι κατά της τρομοκρατίας.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι παρά το ό,τι συνέβη δεν πρέπει τώρα να δούμε στην ΕΕ μια στροφή προς τον εξτρεμισμό ενάντια στους μουσουλμάνους “η Ευρώπη ήταν και πρέπει να παραμείνει πολυπολιτισμική”.
Ευχαρίστησε τον Τουσκ για την έμπρακτη προώθηση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ και ζήτησε σύντομα το άνοιγμα του κεφαλαίου 17.
Ζήτησε επίσης “η Τουρκία να αποτελέσει κομμάτι του διατλαντικού διαλόγου (TTIP), εξήγησε ότι οι Τούρκοι πολίτες περιμένουν την σύντομα την φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων (visa) και τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Τουρκίας ΕΕ συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.
Ο Νταβούτογλου προανήγγειλε πως οι συναντήσεις αυτού του είδους θα πυκνώσουν και “η σημερινή είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων”, κλείνοντας ζήτησε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό.