Τραμπ για εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα: «Πήραμε το μήνυμα - Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι»

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» – αυτό ήταν το μήνυμα του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του δήλωση μετά την νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σήμερα, πάνω από ιαπωνικά εδάφη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι: «ο κόσμος κατανόησε πλήρως το νόημα του τελευταίου μηνύματος της Βόρειας Κορέας: Το καθεστώς (του Κιμ Γιονγκ Ουν) εξέφρασε την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και για τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς».

Κι η ανακοίνωση του κατέληγε: «Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα έθνη του κόσμου».

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του πυραύλου, ο Τραμπ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συζήτησαν τηλεφωνικά επί 40 λεπτά, την τελευταία πρόκληση της Βόρειας Κορέας. Με το πέρας της συνομιλίας τους, ο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στην Πιονγκγιάνκ μετά από αυτήν την «άνευ προηγουμένου απειλητική ενέργεια».

Κι ακόμη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας. Επίσης ο Τραμπ δήλωσε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι «στηρίζει 100% την Ιαπωνία» και ότι θα υπερασπιστεί την άμυνά της.

 

 

Η εκτόξευση του πυραύλου, από την Βόρεια Κορέαέγινε από χώρο κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγκγιάνγκ. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο και μάλιστα συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν σχετικές προφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

 

 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο πύραυλος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας) και οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να τον καταρρίψουν.

Όπως ανακοινώθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και κάλυψε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.

 

 

Οι σειρήνες ήχησαν άμεσα ενώ και σχετικό μήνυμα εστάλη σε εκατομμύρια Γιαπωνέζους το οποίο ανέφερε: «Διέλευση πυραύλου. Πριν από λίγη ώρα, ένας πύραυλος φαίνεται να πέρασε πάνω από την περιοχή. Αν βρείτε ύποπτα αντικείμενα, σας παρακαλούμε μην τα πλησιάσετε και καλέστε άμεσα την αστυνομία και την πυροσβεστική. Παρακαλείστε βρείτε καταφύγιο σε ασφαλή κτίρια ή υπόγεια».

Χιλιάδες κάτοικοι έντρομοι έσπευσαν σε σταθμούς του μετρό για να βρουν καταφύγιο. Μάλιστα στους σταθμούς του Μετρό, υπήρχαν πινακίδες που ανέφεραν πως λόγω… πυραυλικής δοκιμής θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια!

 

 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, είπε ότι ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. “Διασπάσθηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό”, πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχη δήλωσή του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υπογράμμισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθούν οι συμπατριώτες του.

 

 

Να θυμίσουμε πριν λίγες εβδομάδες, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους κοντή στη νήσο Γκουάμ, επικράτεια των ΗΠΑ. Τότε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει έξαλλος ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρεθεί αντιμέτωπος με “φωτιά και οργή” αν χτυπήσει περιοχή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ΟΗΕ ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση του πυραύλου. Αναμένεται νεότερη ενημέρωση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Βόρεια ΚορέαΗΠΑΙαπωνίαπύραυλοςΤραμπ