Ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 η Κύπρος - Με άσκηση και προκλητική ΝΑΥΤΕΞ απάντησε η Τουρκία

Ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ η Κυπριακή Δημοκρατία και – κατά την πάγια τακτική – εκίδει οδηγία ΝΑΥΤΕΞ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας η οποία – επιχειρώντας για άλλη μια φορα να δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή – προχώρησε από χθες στην έκδοση δικής της ΝΑΥΤΕΞ, με την οποία δεσμεύει μάλιστα τμήματα της Κυπριακής ΑΟΖ!

Συγκεκριμένα, οδηγία ΝΑΥΤΕΞ, με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης “West Capella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως η είσοδος στη ζώνη απαγορεύεται για όλους ανεξαιρέτως.

Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση, αναμένεται να φθάσει αύριο στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια του προσωπικού της γαλλό-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI θα σταματήσει η έρευνα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πάντως, όταν ρωτήθηκε το πρωί της Τρίτης για το αν ασκούνται πιέσεις και εάν γίνονται σκέψεις για αναβολή σε ότι αφορά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε πως «ούτε ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή».

Τουρκία: Άσκηση με πραγματικά πυρά και παράτυπη ΝΑΥΤΕΞ

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε την διενέργεια άσκησης του πολεμικού της Ναυτικού με πραγματικά πυρά ως απάντηση στην απόφαση της Κύπρου να αρχίσει γεωτρήσεις ενώ εξέδωσε χθες βράδυ ΝΑΥΤΕΞ με την οποία δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου,  για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Σύμφωνα με χάρτη που δημοσιεύει ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. (Η περιοχή εμφανίζεται με τον Νο3 στην φώτο).

Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αυτή την περίοδο αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι, στο βαθμό που δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, η Τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει δικαιώματα επί των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

NAVTEXΑΟΖΚύπροςΟικόπεδο 11Τουρκία