Επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο στη Ρόδο: Αποκαλύψεις για το "σκοτεινό" παρελθόν του καπετάνιου

Το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που έπλεε χθες ανοιχτά της Ρόδου και αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο από το ελληνικό λιμενικό με συνέπεια το γνωστό επεισόδιο που ¨”αξιοποίησαν” επικοινωνιακά στο έπακρον οι Τούρκοι αποκτά άλλη διάσταση μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχωρά σήμερα η τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet για το ποιόν του καπετάνιου του πλοίου.

Όπως αποκαλύπτει η αεφημερίδα, ο άνθρωπος αυτός είχε συλληφθεί το 2010 στη Γάζα, ενώ το συγκεκριμένο πλοίο, το ACT και γενικότερα η εταιρεία, έχουν εμπλακεί στο παρελθόν με υποθέσεις μεταφοράς όπλων, αλλά και human trafficking!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έχει τίτλο “άσχημη μυρωδιά βγαίνει από την κρίση με την Ελλάδα για το πλοίο“, στις 31 Μαΐου 2010 οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε με το πλοίο Mavi Marmara και ζητήθηκε από τον καπετάνιο να τους πει προς τα που κατευθύνεται το πλοίο. Λίγο αργότερα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία πλησίασαν και από τις δύο μεριές το πλοίο Mavi Marmara.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στα πλοία το βράδυ της 30ής Μαΐου 2010 και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, ενώ ο Haluk Sami Kalkavan, ο χθεσινός υπαίτιος του ελληνοτουρκικού επεισοδίου, ήταν ο καπετάνιος του άλλου τουρκικού πλοίου που συνόδευε τη νηοπομπή, με την ονομασία Gazze. Ο καπετάνιος συνελήφθη και μεταφέρθηκε μαζί με τους επιβαίνοντες στο Ασντοντ όπου και κρατήθηκε για κάποιες ημέρες.

Το πλοίο ανήκει σε συγγενή του υπαρχηγού του ΑΚΡ

Η Cumhurriyet υπογραμμίζει επίσης πως το πλοίο ACT, για το οποίο το ελληνικό λιμενικό είχε χθες την πληροφόρηση πως μετέφερε ναρκωτικά, ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, συγγενή του Αμπντουρραχίμ Ντουντάρ, ο οποίος είναι στέλεχος του κόμματος του Ερντογάν!

Ακόμη τονίζει πως και άλλα πλοία της εταιρείας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν ερευνηθεί από τις τουρκικές αρχές και διεθνείς δυνάμεις, για παράνομες μεταφορές όπλων, ακόμη και για traffiking!

Συγκεκριμένα, το 2013, το πλοίο Zeynep Dündar, το οποίο ανήκει επίσης στην εταιρεία του ACT, ερευνήθηκε στην Αλεξανδρέττα και βρέθηκαν περίπου 3.400 σφαίρες και όλμοι, ενώ το πλοίο εκτελούσε το ταξίδι από Ουκρανία προς Υεμένη και παρουσίασε το φορτίο ως… εργαλεία κουζίνας.

Το Νοέμβριο του 2014, δε, ένα ακόμη πλοίο της ίδιας εταιρείας με το όνομα BARIS, ξεκίνησε από το λιμάνι της Μερσίνας και εξέπεμψε σήμα SOS καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές της Κρήτης, με το Λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και το πολεμικό ναυτικό να ακολουθεί. Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, επέβαιναν 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο πλοίο φέρεται να είχε νοικιαστεί από ελληνική εταιρεία, ενώ πέντε από τους επτά Σύρους και Αφγανούς που συνελήφθησαν ως μέλη του πληρώματος καταδικάστηκαν την 27η Ιουλίου σε κάθειρξη 25 ετών. Παράλληλα, σε κάθε έναν από αυτούς επεβλήθη πρόστιμο 200.000 ευρώ.

Πηγή: cumhuriyet.com.tr

Φωτό: cumhuriyet.com.tr

 

CumhurriyetκαπετάνιοςπλοίοΡόδοςΤουρκίατούρκος