Η θεωρία της εξέλιξης δεν θα διδάσκεται πλέον στα τουρκικά σχολεία. Η ανακοίνωση ήρθε από τον Αλπασλάν Ντουρμούς, πρόεδρο του εκπαιδευτικού συμβουλίου της χώρας ο οποίος αιτιολόγησε την απόφαση να κοπεί από τα σχολικά βιβλία λέγοντας πως η θεωρία αυτή είναι αμφισβητήσιμη, αμφιλεγόμενη και…περίπλοκη ενώ δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητή από τους μαθητές.
Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοoύμε την αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα του χρόνου, μεταξύ διαφορετικών γενεών. Τέτοιου τύπου μεταβολές παρατηρούνται σε μικρή κλίμακα σε κάθε γενιά, μακροπρόθεσμα και αθροιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ιδιότητες ενός οργανισμού, ώστε να οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία νέων διακριτών ειδών.
Η δε εξέλιξη αποτελεί θεμέλιο λίθο της σύγχρονης βιολογίας, αποτελεί αντικείμενο μελέτης του κλάδου της εξελικτικής βιολογίας και τεκμηριώνεται από πληθώρα στοιχείων που προέρχονται από τη συλλογή πληθώρας απολιθωμάτων, τη βιογεωγραφία, την εμβρυολογία, τη συγκριτική ανατομία, τη μοριακή βιολογία και άλλους επιστημονικούς τομείς. Η γνώση του μηχανισμού που διέπει τη διαδικασία της εξέλιξης οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο έργο του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πέρα από την κατανόηση των μαθητών», δήλωσε χαρακτηριστικά Durmuş σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ενώ συμπλήρωσε πως το κεφάλαιο της εξέλιξης αφαιρέθηκε από τα σχολικά βιβλία της 9ης τάξης του σχολείου και ανεστάλη και η ένταξη του θέματος σε μεγαλύτερες τάξεις.
Η νέα αυτή αλλαγή στα σχολικά βιβλία, γιατί φυσικά δεν είναι η πρώτη, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από όσους επιθυμούν να υπάρχει σαφής διαχωρισμούς κράτους και θρησκείας και παραδοσιακά επιθυμούν ένα ξεκάθαρα πιο κοσμικό κράτος. Κάτι τέτοιο βέβαια υπό την ηγεσία του Ερντογάν δεν είναι εφικτό αφού ειδικά τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος της δημοσιάς ζωής είναι ασφυκτικός, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι όλο και πιο ανεξέλεγκτη ενώ οι θρησκευτικές παραδόσεις εισβάλουν διαρκώς στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο δε Ερντογάν έχει ευθέως κατηγορηθεί από τον αντιπολίτευση πως προωθεί μαι συγκεκαλυμμένη ισλαμική ατζέντα που είναι φυσικά αντίθετη προς τις ιδρυτικές αξίες της τουρκικής δημοκρατίας. Και η εκπαίδευση είναι φυσικά ένα από τα μεγάλα και σημαντικότερα πεδία μάχης αφού διαμορφώνει τον ανθό της χώρας.
Οι τελικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα μετά το φεστιβάλ μουσουλμανικού Eid ή Bayram στο τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Τα σχέδια τροποποιήσεων τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους ενώ στα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές και για μείωση των αναφορών, στα σχολικά βιβλία, της περιόδου και του έργου του Κεμάλ Ατατούρκ ενώ έχει διαρρεύσει πως θα υπάρχει παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών.
Ο δε Ντουρμούς έχει δηλώσει πως πλέον θα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην προσφορά των Μουσουλμάνων και Τούρκων επιστημόνων και η ύλη σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας θα είναι πολύ λιγότερο ευρό-κεντρική.