Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα exit polls αλλά και τώρα που πλέον έχουν δημοσιοποιηθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, όλοι μιλούν για «hung parliament» ή ελληνικά “μετέωρο κοινοβούλιο” όπου φαίνεται να οδεύει η Μεγάλη Βρετανία;
Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, κι ειδικά για την περίπτωση της Αγγλίας θα έπρεπε να ήταν 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η ιδιαίτερη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο “hung jury”, που χρησιμοποιείται στις δίκες για το σώμα των ενόρκων, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.
Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Τόρις) θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Αν το κόμμα της Μέι έρθει πράγματι πρώτο, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει στο πόστο της, όπως έκανε ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ.
Συνέπεια του hung parliament είναι και η υποχώρηση που σημείωσε η στερλίνα μέχρι και τα επίπεδα των 1,27 δολαρίων μόλις ανακοινώθηκαν τα exit polls αν και όσο εξελισσόταν η ροή των αποτελεσμάτων «μάζεψε» τις απώλειες στο 1,5% ή στα 1,2760 δολάρια αν και οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.