Παγκόσμιος Κυβερνοπόλεμος: Ζητάει λύτρα ο WannaCry που χτύπησε τουλάχιστον 100 χώρες!

Σε ασταμάτητες επιθέσεις προχωρούν από χθες χάκερς που μέχρι στιγμής έχουν μολύνει με κακόβουλο λογισμικό, περισσότερες από 100 χώρες. Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία, Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία μεταξύ αυτών.

Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν στόχους δημόσια νοσοκομεία, τράπεζες, εταιρίες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ένα απλό χτύπημα αλλά για κάποιου είδους πολιτικό μήνυμα, -ενώ λίγες ώρες πριν από τις μαζικές επιθέσεις οι Anonymous είχαν προειδοποιήσει για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι χάκερς “μολύνουν” τους υπολογιστές με τον ιό #WannaCry που κλειδώνει τον υπολογιστή και απειλεί να διαγράψει τα αρχεία του. Ενώ το wallpaper του μολυσμένου υπολογιστή αλλάζει, εμφανίζεται ένας χρονομετρητής αντίστροφης μέτρησης όπου βλέπουν πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους για να πληρώσουν τα λύτρα!

Στη Μεγάλη Βρετανία: : Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση των χάκερ «χτύπησε» ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα δεκάδων νοσοκομείων ανά την χώρα. Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα.

Στη Ρωσία: “Έπεσε” το υπουργείο Εσωτερικών. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ιρίνα Βολκ, δήλωσε η επίθεση επιχειρήθηκε με κακόβουλο λογισμικό το οποίο πλήττει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, εκμεταλλευόμενο αδυναμίες του.

Στόχος επίθεσης έγινε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, που όμως επίσης διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να την αποκρούσει.

Η Microsoft, η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός του λογισμικού, ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα που προκαλούσε το κακόβουλο λογισμικό WannaCrypt, αξιοποιώντας μια ήδη γνωστή αδυναμία ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows. Το κακόβουλο πρόγραμμα αυτό κλειδώνει τους υπολογιστές και δεν επιτρέπει στους κατόχους τους την πρόσβαση αν δεν πληρώσουν τον δράστη της επίθεσης.

WannaCryκυβερνοπόλεμοςλύτραχάκερς