Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής, για το δημοψήφισμα που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση και το αποτέλεσμά του θα κρίνει αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα συγκεντρώσει μεγαλύτερες εξουσίες στα χέρια του.
Οι δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στο «Ναι» και αν επαληθευθούν, η Τουρκία θα μετατραπεί από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική, με τον Ερντογάν να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029 και να έχει το δικαίωμα πλέον να ορίζει απευθείας υπουργούς και υψηλόβαθμους δικαστικούς μεταξύ άλλων. Επίσης, το αποτέλεσμα αναμένεται να επηρεάσει και τις τεταμένες σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τρεις νεκροί από ανταλλαγή πυροβολισμών
Ενα αιματηρό περιστατικό συνέβη σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολιτική διαφωνία ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ένας από τους γιους του επικεφαλής του χωριού φέρεται να άνοιξε πυρ και συνελήφθη, μαζί με τον αδελφό του.
Ερντογάν: Δεν είναι μία συνήθης διαδικασία.
Το δημοψήφισμα είναι μία ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη όπου ψήφισε.
«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκώμενη επιλογή», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός. Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, συμπλήρωσε.
Το σενάριο για δεύτερο δημοψήφισμα
Κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν όμως, είπε ότι μπορεί να διενεργηθεί δεύτερο δημοψήφισμα, σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο σημερινό.
«Δεν πιστεύω ότι το προτεινόμενο μοντέλο είναι ελλιπές, αλλά αν καθοριστεί ότι έχει ελλείψεις, μπορεί να χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε και να αποταθούμε ξανά στον λαό», είπε ο Μεχμέτ Ουτσούμ, μιλώντας στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα. «Μπορεί να συζητηθεί και ένα νέο δημοψήφισμα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει στις 17 Απριλίου ”το σημερινό σύστημα είναι καλό, ας το κρατήσουμε”», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του κοινοβουλίου. «Το κοινοβούλιο, που έχει εξουσιοδοτηθεί από τον λαό, έχει το δικαίωμα να πάρει μία ανεξάρτητη απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτές μπορούν να συμβούν στην περίπτωση του ”ναι” ή του ”όχι”», συμπλήρωσε.
Γιλντιρίμ: Θα γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού
Από την άλλη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι η ετυμηγορία του λαού θα γίνει απολύτως σεβαστή.
«Θα σεβαστούμε απόλυτα το όποιο αποτέλεσμα. Η απόφαση του έθνους μας είναι η καλύτερη απόφαση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.