“Πάγο” βάζουν στην Πρωταπριλιά σουηδικές και νορβηγικές εφημερίδες, θεωρώντας ότι δημοσιεύοντας αναληθείς ειδήσεις χάριν του εθίμου συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
«Αναγνωρίζοντας την ευκολία με την οποία διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις, δεν θέλω να δω το όνομα της Smalandsposten να εμπλέκεται σε μια τέτοια ιστορία» γράφει στο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Μάγκνους Κάρλσον. «Εργαζόμαστε, όπως έχω εξηγήσει, με αληθινές πληροφορίες. Συμπεριλαμβανομένης και της 1ης Απριλίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TT, την ίδια στάση θα τηρήσουν στη Σουηδία και οι εφημερίδες των ομίλων Hallpressen (Jonkopings-Posten, Varnamo Nyheter κλπ.), Vasterbottens-Kuriren και Dalarnas Tidningar.
«Θα το γράψουμε στο αυριανό φύλλο (του Σαββάτου). Μιλάμε για το θέμα, το σκεφτήκαμε πολύ και λάβαμε αυτήν την απόφαση», εξήγησε ο διευθυντής της Jonkopings-Posten, Έρικ Μπέργκερ. «Είχαμε την αίσθηση, βλέποντας τις συζητήσεις γύρω από την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε πλέον», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της Vasterbottens-Kuriren, ο Ίνγκβαρ Νάσλουντ.
Στη Νορβηγία, τα μεγαλύτερα εθνικά μέσα ενημέρωσης, όπως η δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK και οι εφημερίδες Aftenposten, VG και Dagbladet, έχουν εγκαταλείψει αυτήν την παράδοση εδώ και πολλά χρόνια. Θα ακολουθήσουν από φέτος και οι τοπικές εφημερίδες.
«Δεδομένου του κλίματος, με τις ψευδείς ειδήσεις να εξαπλώνονται, θα ήταν λάθος εκ μέρους μας να δίνουμε ψεύτικες πληροφορίες μόνο και μόνο επειδή το ημερολόγιο λέει ότι βρισκόμαστε στην 1η Απριλίου», εξήγησε ο αρχισυντάκτης της Bergens Tidende, Όγιουλφ Γιέρτενες. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσέχουμε πολύ με την ιδέα να ξεγελάμε τους ανθρώπους (…) Αυτά που γράφει η Drammens Tidende θα πρέπει να είναι η αλήθεια», είπε από την πλευρά της η συνάδελφός του, Κρίστιν Μόνσταντ.