Πυκνώνουν τα σύννεφα μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας: Κατηγορίες για κατασκοπεία

Κλιμακώνεται η κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, καθώς την Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ανέφερε πως δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Τουρκία να κατασκοπεύει Τούρκους που ζουν στη Γερμανία.

Η δήλωση αυτή έγινε με φόντο γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δίκτυο παρακολούθησης Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, με ιμάμηδες της μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib να φέρονται αναμεμειγμένοι στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι σχετικές πληροφορίες προκύπτουν από μία συντονισμένη έρευνα τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, καθώς και των τηλεοπτικών σταθμών WDR και NDR. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για ένα δίκτυο που έχει αναλάβει να «φακελώσει» τους Τούρκους που δεν είναι αρεστοί στην Άγκυρα και ιδιαίτερα τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. «Κατασκοπεύουν Τούρκους στη Γερμανία» αναφέρει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, ο επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ επέδωσε στον Γερμανό ομόλογό του, κατά την πρόσφατη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» που έγινε στη βαυαρική πρωτεύουσα, μία λίστα με εκατοντάδες ονόματα «υπόπτων» Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία. Η λίστα περιλαμβάνει διευθύνσεις, αριθμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων και, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και φωτογραφίες. Ενδεχομένως ο επικεφαλής της ΜΙΤ να ήλπιζε ότι οι γερμανικές αρχές θα εντοπίσουν τα συγκεκριμένα άτομα και θα τα εκδώσουν στην Τουρκία. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών επέδωσε τη λίστα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην υπηρεσία για την προστασία του συντάγματος, στην εγκληματολογική υπηρεσία και στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας.

Μία πρώτη αξιολόγηση των πληροφοριών και κυρίως των φωτογραφιών, εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλοί «ύποπτοι» Τούρκοι πολίτες έχουν καταγραφεί με κρυφή κάμερα. Εκτιμάται ότι στο δίκτυο παρακολούθησης συμμετέχουν και ιμάμηδες από τη φιλοτουρκική οργάνωση Ditib, η οποία δραστηριοποιούνται σε μουσουλμανικά τεμένη. Ήδη εδώ και κάποιους μήνες η οργάνωση έχει κινήσει το ενδιαφέρον του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει αρχίσει δικαστική έρευνα εναντίον της Ditib για πιθανή κατασκοπεία.

Οι γερμανικές αρχές έρχονται πλέον σε επαφή με τους «υπόπτους» της τουρκικής λίστας, τους εφιστούν την προσοχή ότι μπορεί να παρακολουθούνται και τους προειδοποιούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις σε περίπτωση που μεταβούν στην Τουρκία. «Είναι αφόρητο να παρακολουθούνται οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και στην ιδιωτική τους ζωή» τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους.

ΓερμανίακατασκοπείαΤουρκία