Επίθεση στο Λονδίνο: "Μοναχικός λύκος" ο δράστης- Εμπνευσμένος από την ισλαμική τρομοκρατία

Θρήνος και αγωνία επικρατεί από το απόγευμα της Τετάρτης στο Λονδίνο έπειτα από την διπλή τρομοκρατική επίθεση με τους 5 νεκρούς.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν γνωρίζει εάν τα περιστατικά θα έχουν και συνέχεια και ο στρατός της χώρας είναι έτοιμος να επέμβει εάν κριθεί απαραίτητο. Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί με την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης. Το αρχικό όνομα που είχε δοθεί, αυτό του Αμπού Ιζαντίν, δεν ισχύει καθώς ο 42χρονος βρίσκεται ακόμα στις βρετανικές φυλακές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι ο δράστης.

Επηρεασμένος από τη διεθνή ισλαμιστική τρομοκρατία ήταν ο ηλικίας περίπου 40 ετών. Η βρετανική αστυνομία επιμένει ότι πρόκειται για έναν δράστη επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του «μοναχικού λύκου» που διατυπώθηκε τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση.

Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, είναι 5 νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης, και τουλάχιστον 40 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και 2 σε σταθερή κατάσταση.

«Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε η Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στο κοινοβούλιο όταν έγινε η επίθεση. Η πρωθυπουργός φυγαδεύθηκε αμέσως, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι- βουλευτές, εργαζόμενοι, επισκέπτες, ανάμεσά τους και παιδιά- έμειναν εγκλωβισμένοι στο κτίριο για ώρες, για λόγους ασφαλείας.

Το Χρονικό της επίθεσης

Ήταν λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα (σ.σ. ώρα Ελλάδος), όταν μεταδόθηκε η είδηση πως σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένα όχημα παρέσυρε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε πως τα δύο περιστατικά συνδέονταν, με τον δράστη των δύο επιθέσεων να είναι ο ίδιος άνθρωπος.

Το Westminster του Λονδίνου αποκλείστηκε, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός «συμβάντος ασφαλείας». Αυτό το “προσωρινά” διήρκεσε τελικά περίπου πέντε ώρες, αφού όσοι ήταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, βγήκαν τελικά περίπου στις 22:00 το βράδυ, εμφανώς καταβεβλημένοι.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται, ενώ ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο λίγη ώρα αργότερα.

Πέντε είναι οι νεκροί από την επίθεση. Ο δράστης, ο αστυνομικός που επιχείρησε να τον σταματήσει στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου και τρεις πολίτες, τους οποίους είχε χτυπήσει λίγα λεπτά νωρίτερα με το αυτοκίνητό του στη γέφυρα Ουέστμινστερ.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης η ενημέρωση που είχαμε έκανε λόγο για τρεις νεκρούς -εκτός του δράστη- ωστόσο μετά τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε από τη βρετανική αστυνομία πως ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας τον κατάλογο των νεκρών στους τέσσερις.

Ο πέμπτος νεκρός ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

Τα τρία “βήματα” του μακελειού είναι τα εξής:

     —> Το όχημα του δράστη κινείται στη γέφυρα του Westminster, που βρίσκεται πάνω από τον Τάμεση, με κατεύθυνση το βρετανικό Κοινοβούλιο και ήδη έχει ξεκινήσει να παίρνει πεζούς… παραμάζωμα.

     —> Στη θέση “2” είναι που παρασέρνει πεζούς που βρίσκονται εκείνη την ώρα στο σημείο.

     —> Ο δράστης εγκαταλείπει το όχημα και τρέχει πεζός προς τον περίβολο του Κοινοβουλίου, στη θέση “3”. Εκεί μαχαιρώνει έναν αστυνομικό, πριν τελικά πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Δείτε την φωτογραφία

Θρίλερ με την ταυτότητα του δράστη

Μυστήριο παραμένει η ταυτότητα του δράστη. Αρχικά, πολλά διεθνή ΜΜΕ κατονόμασαν τον Αμπού Ιζαντίν ως τον άνθρωπο που αιματοκύλισε το Λονδίνο.

Όμως, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιζαντίν βρίσκεται στη φυλακή και δεν είναι ο δράστης. Πρόκειται για έναν ιεροκήρυκα του μίσους, όπως το περιέγραφε ο Independent σε δημοσίευμα στον οποίο τον κατονόμαζε ως δράστη νωρίτερα, πριν γίνει γνωστό ότι είναι ακόμη στη φυλακή. Ο Ιζαντίν είναι γνωστός στις αρχές για τις διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία, ενώ μεταξύ άλλων παλιότερα είχε δηλώσει ότι ήθελε να πεθάνει ως βομβιστής αυτοκτονίας.

Το ένα από τα μαχαίρια του δράστη

Η ηρωική προσπάθεια υπουργού

Ο Τομπάιας Ελγουντ έκανε ηρωική προσπάθεια για να σώσει τη ζωή του αστυνομικού τον οποίο μαχαίρωσε ο δράστης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρώην στρατιωτικός, έσπευσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Του έδωσε το «φιλί της ζωής», προσπάθησε να σταματήσει την αιμορραγία και έμεινε δίπλα του μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Παρά τις προσπάθειές του όμως, ο άτυχος άνδρας υπέκυψε.

Την ίδια ώρα ως ήρωα αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ τον 48χρονο ένστολο που δέχθηκε τις φονικές μαχαιριές του αγνώστων στοιχείων δράστη. Όπως έγινε γνωστό ο Πάλμερ εργαζόταν 15 χρόνια στην αστυνομία, ήταν πατέρας και δεν έφερε οπλισμό κατά την επίθεσή του από τον τρομοκρατή.

Σκηνές πανικού

Όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν γύρω από το κοινοβούλιο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος, για να φύγει από εκεί, ενώ την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι η γέφυρα Ουέστμινστερ είχε γεμίσει τραυματίες.

Εγκλωβισμένοι για ώρες εκατοντάδες άνθρωποι

Αν και η αστυνομία θεωρεί ότι ο δράστης ενήργησε μόνος, η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο αποκλείστηκε για ώρες. Εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι για 5 ώρες στα κτίρια του Ουέστμινστερ για λόγους ασφαλείας. Αστυνομικοί εξοπλισμένοι σαν «αστακοί» έκαναν έρευνα σε όλους τους χώρους, ενώ είχαν μαζέψει πολιτικούς, εργαζόμενους και επισκέπτες σε αίθουσες, τις οποίες είχαν κλείσει για την ασφάλειά τους.

Για ώρες εγκλωβίστηκαν και πολλοί τουρίστες στο London Eye, μέσα στις κάψουλες, καθώς σταμάτησε η λειτουργία του για λόγους ασφαλείας.

Μηνύματα συμπαράστασης

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνομίλησαν με την Τερέζα Μέι για την επίθεση. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Μ. Βρετανία έχει την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επίθεσης.

Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μαριάνο Ραχόι και πολλοί ακόμη ξένοι ηγέτες εξέφρασαν το σοκ και την αλληλεγγύη τους στον βρετανικό λαό.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στο Λονδίνο, ενώ έκλεισαν και κάποιες πύλες του παλατιού Μπάκιγχαμ, όπου βρισκόταν η βασίλισσα Ελισάβετ τη στιγμή της επίθεσης. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι ενισχυμένη η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους, συμπληρώνοντας ότι θα ζητηθεί η συνδρομή του στρατού αν κριθεί απαραίτητο.

 

 

Λονδίνονεκροίτραυματίεςτρομοκρατικό χτύπημα