Η κυβέρνηση της Καταλονίας απηύθυνε έκκληση προς την Μαδρίτη για της επιτραπεί με νόμιμα μέσα να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.
Η Καταλονία, μιμούμενη την Σκωτία που το 2014 διεξήγαγε δημοψήφισμα με την έγκριση του Λονδίνου ζητά επίμονα δια μέσου του προέδρου της Κάρλες Πουιγδεμόντ την ανεξαρτησία της. Μάλιστα, ο κ. Πουιγδεμόντ ανέφερε σχετικά με αυτό σε ανοικτή επιστολή του στην εφημερίδα El Pais: “Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σκωτίας συμφώνησαν σ’ ένα δημοψήφισμα, κι όλα δείχνουν ότι η Σκωτία και η Βρετανία θα συμφωνήσουν ξανά για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία».
Εμμένοντας στην θέση του ο κ. Πουιγδεμόντ δηλώνει:«Αυτό που επιθυμούμε στην Καταλονία είναι το σενάριο ενός συμπεφωνημένου δημοψηφίσματος. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το προτείναμε σε διάφορες περιστάσεις. Σήμερα, παρά τους κακούς οιωνούς και την κατηγορηματική απόρριψη απ’ την ισπανική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά επιμένουμε».
Ποιος είναι ο πρόεδρος και ποια η Καταλονία;
Η κυβέρνηση της Καταλονίας, που είναι μια πλούσια περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας που έχει δική της γλώσσα, επιδιώκει απ’ το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι θα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, θέση με την οποία συμφωνούν και οι Ισπανοί δικαστές.
Η καταλανική κυβέρνηση έχει ορκιστεί ότι θα ζητήσει τη γνώμη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το Σεπτέμβριο, αδιαφορώντας για την κυβέρνηση της Μαδρίτης.
«Εμείς θα κάνουμε το ανείπωτο, ώστε οι πολίτες της Καταλονίας να μπορέσουν να ψηφίσουν το 2017 σ’ ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση τους», έγραψαν ο Πουιγδεμόντ κι ο Χουνκέρας, που είναι ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας.
Φτερά στο αίτημα για αυτονομία έχει δώσει κι η οικονομική κρίση στην Ισπανία, που κάνει πολλούς Καταλανούς να διαμαρτύρονται γιατί να πληρώνουν φόρους στη Μαδρίτη, που διατίθενται στη συνέχεια σε φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Πρόσθετο λάδι στη φωτιά έριξαν οι πρόσφατες απόπειρες της Μαδρίτης να εμπλακεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καταλονίας. Στις δημοσκοπήσεις βέβαια οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι, αν και η ευρεία πλειοψηφία υποστηρίζει το αίτημα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.