Μια νεαρή γυναίκα από την μειονότητα των Γιαζίντι επισκέφτηκε τα δικαστήρια με τη δικηγόρο ανθρώπινων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο Αμάλ Κλούνεϊ. Αυτή η νεαρή λοιπόν είχε υποδουλωθεί και βιαστεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και η όμορφη και δυναμική δικηγόρος αναζητά δικαίωση υπέρ του θύματος.
Την Πέμπτη, που πραγματοποιήθηκε η δίκη η Αμάλ Κλούνεϊ πίεσε να διεξαχθεί έρευνα για τα εγκλήματα της ομάδας τζιχαντιστών και το Ιράκ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν την έρευνα.
Η Βρετανία προετοιμάζει ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Κλούνεϊ θεωρεί απαραίτητο να στείλει η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητά επίσημα την έρευνα, προτού προχωρήσει σε ψηφοφορία το 15μελές Συμβούλιο.
Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί γενοκτονία των Γιαζίντι στη Συρία και το Ιράκ, για να αφανίσει την μειονοτική θρησκευτική ομάδα, μέσω φόνων, σεξουαλικής υποδούλωσης και άλλων εγκλημάτων, όπως ανακοίνωσαν ειδικοί πέρσι τον Ιούνιο. Οι Γιαζίντι αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα της οποίας η πίστη περιλαμβάνει στοιχεία από αρκετές αρχαίες θρησκείες της Μέσης Ανατολής. Οι μαχητές του ΙΚ θεωρούν ότι οι Γιαζίντι είναι δαιμονολάτρεις.
Η σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία αντιπροσωπεύει τη Νάντια Μουράντ και άλλες Γιαζίντι θύματα του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ότι παρά την δημόσια υποστήριξη από το Ιράκ να διεξαχθεί έρευνα του ΟΗΕ, η κυβέρνηση δεν έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο ακόμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters μετά από μία ομιλία της σε εκδήλωση του ΟΗΕ περί της απόδοσης ευθυνών για εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΙΚ δήλωσε:”Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές”. Τελικά όμως, εάν δεν υπάρξει αυτή η υποστήριξη σε επίπεδο δράσης, ο ΟΗΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να επιτύχει την απόδοση ευθυνών”.
Η Κλούνεϊ εξήγησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει έρευνες χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ. Με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (193 μέλη) να διορίζει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων – όπως έκανε με τη Συρία τον Δεκέμβριο – ή, εναλλακτικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας, μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Τα θύματα όπως η Νάντια δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα”, για αυτό και όλες αυτές οι προοπτικές που βρίσκονται στο τραπέζι για συζήτηση θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασωθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για μελλοντικές διώξεις..
Σε ερώτηση που της έγινε, εάν μπορεί να εμποδίζει το Ιράκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την έρευνα, η Νάντια Μουράντ 23 ετών, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε: “Θεωρούν ότι όλοι οι Ιρακινοί καταδιώκονται από την Νταές και (ότι) πρέπει να ζητήσουν δικαιοσύνη για όλους”, αναφερόμενη σε εναλλακτική ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.
Ο πρέσβης του Ιράκ Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, στην εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη όπου μίλησε και η Μουράντ δήλωσε ότι “Θα ζητήσουμε συνδρομή και βοήθεια”. Δεν απάντησε άμεσα όταν ερωτήθηκε γιατί το Ιράκ δεν έχει ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ ακόμα.
Μάλιστα ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ είπε στην ίδια εκδήλωση ότι συνεργαζόταν με το Ιράκ για το θέμα. “Η πρόταση θα πρέπει να υποστηρίζει τις εθνικές προσπάθειες του Ιράκ και να σέβεται απολύτως τους εθνικούς του νόμους και κυριαρχία του. Αλλά αποτελεί επίσης και επείγον έργο. Και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της πρότασης αυτής μαζί σας πολύ, πολύ σύντομα”, είπε.
Το 2014 στη Μοσούλη η Μουράντ απήχθη και κρατήθηκε από μαχητές του ΙΚ για τρεις μήνες. Διηγήθηκε την ιστορία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2015 και από τότε διεξάγει μια καμπάνια για δικαιοσύνη.
“Τα λόγια μου, τα δάκρυά μου και η μαρτυρία μου δεν σας ώθησαν σε δράση. Αναλογίζομαι εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να συνεχίσω την καμπάνια μου σε οποιοδήποτε βαθμό” είπε στους πρέσβεις κρατών στον ΟΗΕ η Μουράντ με απελπιστικό τόνο.