"Το Παρίσι δεν είναι πια γιορτή" - Θωρακίζουν τον Πύργο του Άιφελ με γυάλινο τείχος 3 μέτρων

Ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε να προστατέψει το πιο σημαντικό τουριστικό του σημείο, τον Πύργο του Άιφελ. Με ένα τρόπο ασυνήθιστο αλλά μάλλον αποτελεσματικό.

Αποφάσισε να κατασκευάσει αλεξίσφαιρο γυάλινο τείχος, ύψους 3 μέτρων, γύρω από τον Πύργο, ώστε να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση επισκεπτών. Ήδη άρχισαν οι διαδικασίες και έχει υποβληθεί η άδεια κατασκευής από το αρχιτεκτονικό γραφείο Dietmar Feichtinger. Το αρχιτεκτονικό γραφείο έχει διαλέξει ένα λευκό καθαρό γυαλί που θα περικυκλώνει το μεγάλο αριστούργημα. Αυτό θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πύργου, ενώ θα εγκατασταθούν και μεταλλικές μπάρες σε όλες τις πλευρές που θα καλύπτουν το μνημείο. Το έργο θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και αναμένεται να κοστίσει 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της πόλης του Παρισιού και την διεξαγωγή του Euro 2016 εγκαταστάθηκαν πρόχειρες μεταλλικές μπάρες, τις οποίες τώρα θα αντικαταστήσουν με το τείχος για να πετύχουν την απόλυτη ασφάλεια για τον πύργο.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι θέλει δρακόντεια μέτρα μετά από αυτά τα περιστατικά και είπε χαρακτηριστικά «Θα αντικαταστήσουμε τις μεταλλικές μπάρες με γυάλινα πανό, τα οποία θα επιτρέπουν στους Παριζιάνους και στους επισκέπτες να έχουν ευχάριστη θέα στο μνημείο ακόμη και από μακριά». Μετά από συνεννόηση με την αστυνομία του Παρισιού, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνον από τους κήπους που βρίσκονται πίσω από τον Πύργο του Άιφελ.

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένει υψηλός για το Παρίσι και κυρίως για εκτεθειμένα μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Το γυάλινο τείχος θα πιάνει και τη γύρω περιφέρεια του Πύργου και θα περικλείει ακόμη και τις δύο λίμνες που υπάρχουν εκεί.Οι επισκέπτες θα ελέγχονται εξονυχιστικά πριν εισέλθουν στο μνημείο.

Ο Πύργος του Άιφελ οικοδομήθηκε το 1889 και αποτελεί το έμβλημα του Παρισιού, ενώ είναι το μνημείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, καθώς δέχεται 6 εκατομμύρια άτομα τον χρόνο.

Οι πρώτες εικόνες που διέρρευσαν στον Τύπο για το γυάλινο τείχος προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις  και δεν έλειπαν τα αρνητικά σχόλια στα γαλλικά social media. Κάποια από αυτά ήταν:

    • «Το Παρίσι δεν είναι πια γιορτή».
    • «Ο Πύργος του Άιφελ γίνεται το μεγαλύτερο ενυδρείο για τουρίστες στον κόσμο».
    • «Το Παρίσι σβήνει. Δεν έχει πλέον φως».
    • «Ωραία, τώρα να φανταστούμε το τείχος με γκράφιτι, ζημιές, σχισμένες αφίσες και τσίχλες. Post moderne».

 

 

 

 

 

δρακόντεια μέτραπροστασίαΠύργος Άιφελτείχος