Σπάνε τα στερεότυπα στην Αυστραλία - Αλλάζουν το φύλο του Γρηγόρη και του Σταμάτη

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Η Αυστραλία πρωτοπορεί ακόμα και στα φανάρια. Αλλάζει τα ονόματα του Γρηγόρη και του Σταμάτη στα φανάρια των πεζών.Οι φιγούρες στα φανάρια θα γίνουν γυναικείες και πλέον θα λέμε «Γρηγορία» και «Σταματία» Η Μελβούρνη αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τις «λανθάνουσες προκαταλήψεις», σύμφωνα με πιλοτικό πρόγραμμα.

Ήδη άρχισαν οι διαδικασίες αυτής της απόπειρας. Στο κέντρο της Αυστραλιανής μεγαλούπολης τοποθετήθηκαν 10 φανάρια, τα οποία, όπως φαίνεται, έγιναν αποδεκτά από τον κόσμο. Βέβαια υπήρχαν και τα αρνητικά σχόλια από κάποιους οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι κάτι άσκοπο.

Η Μάρτιν Λετς, διευθύνουσα σύμβουλος του λόμπι «Επιτροπή για τη Μελβούρνη» είπε χαρακτηριστικά:

«Υποσυνείδητες προκαταλήψεις ενισχύουν τα στερεότυπα και επηρεάζουν τις καθημερινές αποφάσεις και τη στάση μας», Τα φανάρια «θα προσελκύουν την προσοχή μας στα θέματα αυτά μ’ έναν πρακτικό, θετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Δεν έλειπαν και τα αρνητικά σχόλια και μάλιστα από το δήμαρχο της Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, που δήλωσε στην εφημερίδα Herald: «Είμαι υπέρ του να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ισότητα των φύλων, αλλά αυτό; Δυστυχώς, πιστεύω ότι αυτού του είδους τα κοστοβόρα εγχειρήματα μάλλον θα επισύρουν χλευασμό.»

Τα φανάρια τοποθετήθηκαν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Θέλοντας να δώσουν μια πιο ισχυρή φιγούρα στις γυναίκες.

Το κόστος τοποθέτησης μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο, αν συμπέσει με την αντικατάσταση παλαιών φαναριών, όπως λέει το λόμπι που προωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα.

ΑυστραλίαΓρηγορίαΣταματίαφανάρια