“Κρυφά κι απόκρυφα” μοιάζουν να είναι αυτά που θα συζητηθούν στο δείπνο των Βερσαλλιών, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60ών γενεθλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου του 2017, που θα τιμηθούν μ’ ένα δείπνο στα Γαλλικά ανάκτορα, παραχωρημένο από τον Γάλλο πρόεδρο Φρασουά Ολάντ.
Οι 4 ηγέτες, ο Φρανσουά Ολάντ, η Άγκελα Μέρκελ, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Μαριάνο Ραχόι, θα βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι την Δευτέρα 6 Μαρτίου, στα Γαλλικά περίχωρα, σχηματίζοντας μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αφού από μόνοι τους αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ένωσης.
Τα γενέθλια θα γιορταστούν με κάθε μεγαλοπρέπεια στη Ρώμη και θα συμμετέχουν 27 ηγέτες, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ο εορτασμός θα μπορούσε να είναι η αφορμή για μια νέα σελίδα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά οι ηγέτες θα περιοριστούν σε μια εθιμοτυπική διαδικασία ομιλιών, όπως σημειώνει το έγκυρο σάιτ Slate.
«Οι διαφορές είναι πολύ ισχυρές, ο σκεπτικισμός βασιλεύει παντού, ο προβληματισμός από την άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι διάχυτος. Αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι περιχαρακωμένοι στα συμφέροντά τους και όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσουν να τα υπερβούν, ώστε να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τους πολυάριθμους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη».
Δείπνο συμφωνιών για μια Ευρώπη χωρισμένη στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότου
Απ’ όσα καταγράφονται στα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Ευρώπη, ίσως να επιχειρηθεί στο δείπνο η προσέγγιση ενός μοντέλου Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, δηλαδή επειδή όλες οι χώρες-μέλη δεν έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον, ούτε την ίδια πολιτική διαχείριση, ούτε τον ίδιο ενθουσιασμό για την ενοποίηση ή την ίδια ικανότητα για να αποκηρύξουν την εθνική τους κυριαρχία, η μίνι Σύνοδος των 4 προσφέρει μια έξυπνη διέξοξο, την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.
Μια τέτοια Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει πραγματικότητα, αφού προβλέπεται από τις συμφωνίες. Δεν χρειάζονται καινούρια δημοψηφίσματα ή κίνδυνοι απόρριψης της Ευρώπης για να τεθεί σε εφαρμογή.
Εξάλλου, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι εδώ, παρότι δεν δηλώνεται δημόσια για να μη θιγούν οι “ασθενέστερες” χώρες. Η ζώνη Σένγκεν αφορά μόνο τα 22 από τις χώρες-μέλη της ΕΕ (26 συνολικά με τις χώρες εκτός ΕΕ). Το ίδιο ισχύει και με το κοινό νόμισμα: μόνο 19 χώρες-μέλη υιοθέτησαν το ευρώ. Οι άλλες μένουν εκτός ευρώ, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια, είτε γιατί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα εθνικά τους νομίσματα.
Θα στρωθούν οι δάφνες για την δικίνητη Ευρώπη
Οι ηγέτες που θα συμμετέχουν στο δείπνο, θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν εν αρχή μεταξύ τους, για το τι τύπου ένωση επιθυμούν και κατόπιν θα υποβάλλουν υποβάλλουν τις ιδέες τους στους εταίρους τους, στρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δάφνες στο νέο διακρατικό μοντέλο.
«Δεν πρόκειται να ορίσουμε εμείς οι 4 πώς θα είναι η Ευρώπη, δεν είναι αυτό το νόημα της συνάντησης. Αλλά είμαστε οι 4 σημαντικότερες χώρες και εμείς πρέπει να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε με τους άλλους μαζί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε την πρόσκληση, καταγράφει ο δημοσιογράφος του Slate.
Αυτή η μετριοπάθεια του Ολάντ συνεχίζει το Slate, δεν είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους εταίρους που εξαιρέθηκαν από το δείπνο των Βερσαλλιών, ειδικά τους ‘μικρούς’ που είναι καχύποπτοι απέναντι στην συμφωνία των “μεγάλων”.
Οι μισοί ηγέτες θα μπορέσουν να πάρουν μια ολόκληρη απόφαση;
Τώρα, το δια ταύτα είναι αν θα μπορέσουν στην ουσία να επιτύχουν όλους αυτούς τους σχεδιασμούς οι τέσσερις τους, αφού η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία για να επανεκλεγεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και η επανεκλογή της μοιάζει δύσκολη, μετά την θεαματική είσοδο στην γερμανική πολιτική σκηνή του Μάρτιν Σουλτς.
Ακολούθως, ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι είναι ένας πρωθυπουργός σε μειοψηφία στο Cortès, και η επιβίωσή του εξαρτάται από την στήριξη του Σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο βρίσκεται, επίσης, σε διάλυση.
Όσο για τον Ιταλό Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος διαδέχθη τον Ματέο Ρέντσι, μετά την ήττα στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι απλά ένας μεταβατικός πρωθυπουργός ενός κόμματος σε διάσπαση.
Τέλος, ο οικοδεσπότης των Βερσαλλιών Φρανσουά Ολάντ, έχει διορία μόνο μερικές εβδομάδες για να αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, διότι δεν είναι ούτε καν υποψήφιος εκ νέου. Αυτό βέβαια το γεγονός, θα μπορούσε να κάνει τον Γάλλο ηγέτη να αισθάνεται ελεύθερος να προτείνει κάποιες φιλόδοξες ιδέες, αλλά η αξιοπιστία του είναι αδύναμη,αφού όλες του οι προσπάθειες που έχει κάνει ως τώρα για την επανεκκίνηση της Ευρώπης δεν βρήκαν συνέχεια.
«Βλέπουμε λοιπόν δύσκολα τους συνδαιτυμόνες των Βερσαλλιών να συμφωνούν για μια θεαματική πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα την απάντηση που θα έπρεπε να δώσει η Ευρώπη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ», γράφει το Slate.
«Με 4 κουτσούς στο προσκεφάλι της, η Ευρώπη δεν ξεκινάει καλά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε επιφορτιστεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο ενόψει των γενεθλίων της Συμφωνίας της Ρώμης, έκανε 5 υποθετικά σενάρια. Το ένα από αυτά ήταν η ομοσπονδοποίηση της ΕΕ (αλλά δεν τολμάει ούτε τη λέξη να προφέρει), και ένα άλλο ήταν …η συντήρηση. Μάλλον αυτή θα είναι και η λύση, καλυμμένη με κάποιες σάλτσες», συμπεραίνει ο αρθρογράφος Daniel Vernetτο.