Όπως αποδεικνύεται μετά και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έριν Μπάρκλεϊ για εμμονή του ΟΗΕ με το Ισραήλ, η προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ φέρνει όχι μόνο αντιδράσεις, αλλά και αλλαγές στο γεωπολιτικό πλαίσιο.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να αναθεωρηθεί η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, εκφράστηκε με το πλέον εμφανή τρόπο από τον κ. Μπάρκλεϊ, ο οποίος μεταξύ άλλων, επισήμανε πως οι ΗΠΑ: “παραμένουν βαθιά ενοχλημένες από τη σταθερά μεροληπτική και μη ισορροπημένη επικέντρωση σε μια δημοκρατική χώρα, το Ισραήλ”.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εστιάζει μεροληπτικά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορείται ότι διαπράττει το Ισραήλ. Εγκλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά του πολέμου εναντίον Παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και στη λωρίδα της Γάζας.
Όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, “αυτή η εμμονή του ΟΗΕ με το Ισραήλ” απειλεί σε μεγάλο βαθμό ακόμα και την αξιοπιστία του Συμβουλίου. Ενώ αμφισβήτησε και το αν θα πρέπει τελικά να αποτελούν λογική προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ, όταν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ βομβαρδίζει νοσοκομεία, όταν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αρνούνται σε εκατομμύρια πολίτες τους την ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας καθώς και της ειρηνικής συνάθροισης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκλει: “Προκειμένου αυτό το Συμβούλιο να έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία, πόσω μάλλον επιτυχία, πρέπει να μετακινηθεί από τις μη ισορροπημένες και αντιπαραγωγικές θέσεις του”, “… καθώς μελετάμε τις μελλοντικές δεσμεύσεις μας, η κυβέρνησή μου θα μελετήσει τις ενέργειες του Συμβουλίου με το βλέμμα προς την αναμόρφωση, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως η αποστολή του Συμβουλίου να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις δηλώσεις του Έριν Μπάρκλεϊ, ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ρολάντο Γκόμεζ: “Οι ΗΠΑ ήταν ένας πολύ δραστήριος και εποικοδομητικός εταίρος στο Συμβούλιο επί πολλά χρόνια, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ… και πολλά θέματα που οπωσδήποτε βρίσκονται στην ατζέντα σήμερα”.
Επισημαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκλεγμένο μέλος του 47μελούς Συμβουλίου, με την τριετή της θητεία να λήγει το 2019.