Αιματηρή απόπειρα διείσδυσης στη Σ. Αραβία από το Ιράκ σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» στο βασίλειο

Τέσσερις βαριά οπλισμένοι άνδρες προερχόμενοι από το Ιράκ επιτέθηκαν σε μεθοριακή περίπολο της Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα των δύο χωρών, τη Δευτέρα, με αυτόματα όπλα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με ενημέρωση σαουδαράβων αξιωματούχων, ανατινάχθηκαν καθώς φορούσαν γιλέκα καμικάζι αυτοκτονίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι ίδιοι αλλά και τρεις σαουδάραβες φρουροί.

Η σύγκρουση θεωρείται από τις σαουδαραβικές αρχές απόπειρα διείσδυσης ενόπλων στο έδαφός τους, ενώ πρόκειται για το αιματηρότερο επεισόδιο στα ιρακινο-σαουδαραβικά σύνορα εδώ και πολύ καιρό.

Η φονική επίθεση αναζωπύρωσε τους φόβους του βασιλείου για επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές και για απόπειρες διείσδυσης εκ μέρους τους, από Ιράκ και Υεμένη, με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων επί σαουδαραβικού εδάφους και πρόκληση εσωτερικής αναταραχής, με απώτερο στόχο την ανατροπή του βασιλικού οίκου και την ανάληψη του ελέγχου της χώρας.

Πρόκειται για έναν γνωστό στόχο, καθώς και παλιότερα η Αλ Κάιντα, όπως και τώρα το Ισλαμικό Κράτος, είχε καταγγείλλει τις αραβικές ηγεσίες και ιδιαίτερα τη σαουδαραβική που ελέγχει τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ, για «απομάκρυνση από την ισλαμική ηθική και αυστηρότητα».

Πίσω από την καλλιέργεια μιας τέτοιας εικόνας κρύβεται βέβαια και η επιδίωξη της απόκτησης του ελέγχου επί του πλούσιου υπεδάφους του βασιλείου αλλά και η οργή για τη συνεργασία της Σ. Αραβίας με τις ΗΠΑ, σε μια σειρά από στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή, παλιότερα στο Ιράκ, μετά στο Αφγανιστάν και τώρα στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ.

Οι σαουδαραβικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν οι δράστες της επίθεσης ανήκαν σε κάποια οργάνωση, ούτε υπήρχε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, επίσημη ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό, αλλά ότι οι σαουδαραβικές υπηρεσίες εργάζονται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Ιορδανός ειδικός σε θέματα ισλαμιστικών οργανώσεων, ο Χασάν Αμπού Χανίεχ, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο πίσω από τη συγκεκριμένη απόπειρα διείσδυσης στη Σ. Αραβία βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, καθώς δεν έγινε μεγάλη οργανωμένη επιχείρηση.

ΙΡΑΚκαμικάζι αυτοκτονίαςΣ. Αραβία