Το ευρώ μπήκε στη ζωή μας την 1 Ιανουαρίου του 2002 και από τότε η καθημερινότητα μας άλλαξε ριζικά. Κάποιοι ισχυρίζονται πώς άλλαξε προς το χειρότερο -ίσως είναι ένας εύκολος στόχος για τις αβελτηρίες που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια την ελληνική κοινωνία – αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η απόφαση να ενταχθούμε στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν σοφή. Το ευρώ είναι πλέον ένα από τα “σκληρότερα” νομίσματα του κόσμου και φυσικά έχει το όνομα της γηραιάς ηπείρου, της Ευρώπης -επιλογή ελληνικότατη και καθόλου τυχαία. Είναι απολύτως κοινό το νόμισμα στις χώρες της Ευροζώνης; Και ναι, και όχι. Ενώ τα χαρτονομίσματα είναι κοινά, τα κέρματα διαφέρουν. Η μια όψη τους είναι κοινή, αλλά στην άλλη, κάθε χώρα επέλεξε τα σύμβολα και τα πρόσωπα που θεωρεί ότι την εκπροσωπούν. Τα κατάφεραν; Ποια είναι το πιο όμορφα; Δείτε τα εδώ και αποφασίστε εσείς.
Η κοινή όψη του νομίσματος.
Αυστρία. Στο αυστριακό κέρμα απεικονίζεται ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ο διάσημος Αυστριακός συνθέτης, υποδηλώνοντας ότι η Αυστρία είναι η χώρα της μουσικής.
Βατικανό. Στη πρώτη σειρά νομισμάτων που εκδόθηκε μεταξύ του 2002 και του 2005, απεικονίζεται το προφίλ του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β ‘, αρχηγού του κράτους της Πόλης του Βατικανού.
Γαλλία. Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ που σχεδίασε ο καλλιτέχνης Joaquim Jimenez, απεικονίζεται ένα δέντρο που συμβολίζει τη ζωή, τη συνέχεια και την ανάπτυξη. Είναι τοποθετημένο μέσα σε ένα εξάγωνο και γύρω του αναγράφεται το σύνθημα της Δημοκρατίας, “Liberté, Egalité, Fraternité” (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).
Κύπρος. Ένα σταυρόσχημο ειδώλιο που ανάγεται στη χαλκολιθική εποχή (3.000 π.Χ.), το οποίο βρέθηκε στο χωριό Πωμός της επαρχίας Πάφου, κοσμεί το κέρμα του ευρώ της Κύπρου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου που μαρτυρά την μεγάλη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
Γερμανία. Στο νόμισμα απεικονίζεται το παραδοσιακό σύμβολο της γερμανικής εθνικής κυριαρχίας, ο αετός, που περιβάλλεται από τα αστέρια της Ευρώπης. Σχεδιάστηκε από τον Heinz και την Sneschana Russewa-Hoyer.
Ελλάδα. Στο νόμισμα εμφανίζεται η εικόνα της κουκουβάγιας (γλαύξ), το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Πρόκειται για αντιγραφή του Αθηναϊκού τετράδραχμου (5ος αιώνας π.Χ).
Εσθονία. Σε όλα τα εσθονικά κέρματα απεικονίζεται ο χάρτης της Εσθονίας και η λέξη «Eesti» που σημαίνει «Εσθονία».
Ιρλανδία. Σε όλα τα νομίσματα της χώρας απεικονίζονται μία κέλτικη άρπα, που είναι το παραδοσιακό σύμβολο της Ιρλανδίας και η λέξη “Eire” η οποία σημαίνει “Ιρλανδία” στην ιρλανδική γλώσσα.
Ισπανία. Το πορτρέτο του βασιλιά Juan Carlos I de Borbón y Borbón κοσμεί τα νομίσματα των 1 και 2 ευρώ.
Ανδόρρα. Απεικονίζεται το οικόσημο της Ανδόρρας, η Casa de la Vall (Σπίτι των κοιλάδων). Η Ανδόρρα, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και το Βατικανό δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχουν υπογράψει νομισματική συμφωνία.
Ιταλία. Στο κέρμα απεικονίζεται το περίφημο σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που εμφανίζεται στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας, με τις ιδανικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος.
Βέλγιο. Όλα τα βελγικά νομίσματα έχουν το πορτρέτο του βασιλιά Αλμπέρτου του Β’.
Κάτω Χώρες. Η βασίλισσα Βεατρίκη με τη φράση “Βεατρίκη, Βασίλισσα της Ολλανδίας” κυριαρχούν στη σχεδίαση του κέρματος, ενώ τα 12 αστέρια της Ευρώπης περιορίζονται στο ήμισυ της περιμέτρου των κερμάτων.
Λετονία. Το κέρμα κοσμεί το πορτρέτο μιας Λετονής κόρης, που απεικονιζόταν στην πίσω πλευρά του του ασημένιου κέρματος των 5 λατ το 1929.
Λιθουανία. Σε όλα τα κέρματα απεικονίζεται ο «Vytis» (ο έφιππος διώκτης) που είναι το εθνόσημο της χώρας.
Πορτογαλία. Το κεντρικό στοιχείο του νομίσματος είναι η πορτογαλική βασιλική σφραγίδα του 1144 η οποία περιβάλλεται από επτά κάστρα και πέντε ασπίδες, με ένα δαχτυλίδι των αστεριών που συμβολίζουν το διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Λουξεμβούργο. Όλα τα νομίσματα του ευρώ στο Λουξεμβούργο φέρουν το προφίλ της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Henri, το έτος έκδοσης και τη λέξη “Lëtzebuerg”, η οποία είναι η τοπική σύντομη μορφή του Λουξεμβούργου.
Μάλτα. Ο Σταυρός της Μάλτας, ο γνωστός οκτάκομβος σταυρός είναι το κύριο μοτίβο στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ της χώρας.
Μονακό. Απεικονίζονται το δεξί προφίλ του πρίγκηπα Ρενιέ και του διαδόχου πρίγκιπα Αλβέρτου. Σε όλα τα κέρματα υπάρχει γραμμένη η λέξη “Monaco” και τα δώδεκα αστέρια της Ευρώπης. .
Σαν Μαρίνο. Απεικονίζεται το επίσημο οικόσημο της Δημοκρατίας του Σαν Μαρίνο.
Σλοβακία. Τα δώδεκα άστρα της Ευρώπης περιστοιχίζουν το σλοβακικό εθνόσημο, τον διπλό σταυρό.
Σλοβενία. Το κέρμα φέρει το πορτρέτο του Primož Trubar ο οποίος ήταν ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου που τυπώθηκε στα σλοβένικα καθώς και την επιγραφή «Stati Inu obstati” .
Φινλανδία. Ο καλλιτέχνης Pertti Mäkinen δημιούργησε το μοτίβο των δύο κύκνων που πετούν.
Πηγή: lifo.gr