Αρνητικά εξελίχθηκε η συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να επιπλήξει τη Γερμανίδα Καγκελάριο και μάλιστα δημοσίως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η Μέρκελ έκανε λόγο για “ισλαμιστική τρομοκρατία”, αναφερόμενη στις τζιχαντιστικές επιθέσεις. Αμέσως ο Ερντογάν πήρε το λόγο, τονίζοντας ότι “η έκφραση “ισλαμιστική τρομοκρατία” μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται».
Συνεχίζοντας ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε πως “η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Επομένως, όταν βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη δύο λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη και στην τρομοκρατία, αυτό στεναχωρεί τους πιστούς αυτής της θρησκείας (του Ισλάμ). Να μην το χρησιμοποιούμε αυτό, σας παρακαλώ, διότι όταν αυτό γίνεται, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτασσόμαστε. Εάν παραμείνουμε σιωπηλοί, αυτό θα σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε. Εγώ, ως μουσουλμάνος, ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το αποδεχθώ».
Από την πλευρά της η Μέρκελ αντέδρασε μάλλον αμήχανα, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ “ισλαμικού” και “ισλαμιστικού”. Επίσης τόνισε ότι η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία στη Γερμανία.
Όσο για τα θέματα του Ιράκ και της Συρίας, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω, με την Γερμανίδα πολιτικό να απαντά απλώς ότι “κατανοεί” τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς.
Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν και στο θέμα της συμμετοχής των γκιουλενιστών στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Όταν έγινε αναφορά στο ενδεχόμενο της επιστροφή μελών του Κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία, η Μέρκελ υπογράμμισε με νόημα, την σημασία των τεκμηρίων και του γερμανικού κράτους δικαίου.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Άγκελα Μέρκελ άσκησε αρνητική κριτική σε βάρος της Τουρκίας για τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, “δυναμιτίζοντας” ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα.
Σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, η ίδια ανέφερε ότι «Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση με αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε μιλώντας δίπλα στον Ερντογάν και υπογράμμισε: “Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας».
Όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και στο Αιγαίο. Παράλληλα σημείωσε ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.
Η Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.