Οι βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου ζητούν από την κυβέρνηση να πάει την Ισπανία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα με τις συνεχόμενες παραβιάσεις στο Γιβραλτάρ.
Η πίεση που ασκούν οι βουλευτές βαραίνει και πάλι τον υπουργό εξωτερικών Philip Hammond, ο οποίος είχε λάβει προθεσμία 6 μηνών από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να λύσει το θέμα με το Γιβραλτάρ.
Μιλώντας το Σάββατο, στην Sunday Express, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής, Richard Ottaway, είπε: “Υπήρξαμε πολύ ελαστικοί, για πολύ καιρό. Είπαμε στην Κυβέρνηση πως, αν εντός εξαμήνου δεν υπάρξει βελτίωση, πρέπει να γίνει επίκληση του 259 της Συνθήκης της Λισαβόνας, και πρέπει να πάμε την Ισπανία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων”.
Kαι συμπλήρωσε: “Λοιπόν, έξι μήνες πέρασαν και ελάχιστα άλλαξαν, με τις καθυστερήσεις να συνεχίζονται. Η Ισπανία συνεχίζει, τις απρόκλητες παραβιάσεις των βρετανικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου μας και η Μαδρίτη αρνείται να συνομιλήσει με τη Βρετανία”.
Το “πρόβλημα” με τις συνεχείς παραβιάσεις συμβαίνει εδώ και 2 χρόνια, με αποκορύφωμα, τις 275 παραβιάσεις της Ισπανίας, να συμβαίνουν τον περασμένο Οκτώβρη.
Πολιτικά
Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αρχηγός Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκπροσωπείται από τον Κυβερνήτη (ο Σερ Τζέιμς Ντάτον από τις 6 Δεκεμβρίου 2013). Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Φάμπιαν Πικάρντο, από τις 9 Δεκεμβρίου 2011. Το υπουργικό συμβούλιο διορίζεται από τα 17 εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, με πρόταση του πρωθυπουργού. Ο Κυβερνήτης διορίζεται από το Μονάρχη.
Το Κοινοβούλιο απαρτίζεται από 18 έδρες. 17 από τα μέλη του εκλέγονται από το λαό και 1 μέλος διορίζεται από το Κοινοβούλιο (ο πρόεδρός του). Τα μέλη της Βουλής υπηρετούν θητεία τετραετή. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι Βρετανοί πολίτες που είναι κάτοικοι του Γιβραλτάρ τουλάχιστον για 6 μήνες και το όριο ηλικίας για χορήγηση δικαιώματος ψήφου είναι τα 18 έτη.