Προσφυγικό χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ μετά το διάταγμα Τραμπ
Με την ενεργοποίηση από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής του διατάγματος Τράμπ για απαγόρευση εισόδου προσφύγων για τις επόμενες 120 ημέρες, πανικός έχει επικρατήσει στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Σύμφωνα με το νέο νόμο πάγωσαν όλες οι διαδικασίες εισαγωγής προσφύγων στις ΗΠΑ, ενώ οι αρχές εφαρμόζοντας την τάξη προχώρησαν σε κρατήσεις ατόμων και παραμένει αδιευκρίνιστο πόσοι είναι συνολικά οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη διαδικασία αυτή στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, δύο από τους πρόσφυγες κρατούμενους Ιρακινής καταγωγής, που κατέθεσαν αιτήσεις απελευθέρωσης, δήλωσαν ότι ο ένας από τους δύο είχε εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ για δέκα χρόνια, ενώ ο άλλος μετέβαινε στις ΗΠΑ όπου ήδη ζουν η γυναίκα και ο γιος του.
Οι συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησαν ήδη, πιο συγκεκριμένα:
Αίγυπτος:
Απαγορεύτηκε η επιβίβαση επιβατών από Ιράκ και Υεμένη για Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ στην Αίγυπτο απαγορεύτηκε η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, έπειτα από την απαγόρευση Τραμπ στην είσοδο πολιτών επτά χωρών όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους, παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.
Μαλάλα Γιουσαφζάι: Ραγίζει η καρδιά μου
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, δήλωσε χθες ότι «ράγισε η καρδιά» της όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα το οποίο αναστέλλει την υποδοχή προσφύγων στη χώρα του και επιβάλλει μια σειρά περιορισμών.
«Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω τον πρόεδρο Τραμπ να κλείνει την πόρτα στα παιδιά, στις μητέρες και στους πατέρες που φεύγουν για να σωθούν από τη βία και τον πόλεμο (…) Ραγίζει η καρδιά μου βλέποντας την Αμερική να γυρίζει την πλάτη στο υπερήφανο παρελθόν της, (αυτό) της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών».
«Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω προσφυγόπουλα από τη Συρία, που υποφέρουν εδώ κι έξι χρόνια εξαιτίας ενός πολέμου για τον οποίο δεν ευθύνονται εκείνα, να γίνονται στόχος διακρίσεων. Σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας και προβλημάτων στον κόσμο, ζητώ από τον πρόεδρο Τραμπ να μη γυρίσει την πλάτη του στα πιο ανυπεράσπιστα παιδιά, στις πιο ανυπεράσπιστες οικογένειες του κόσμου», πρόσθεσε η ίδια.
Η Μαλάλα σώθηκε το 2012 από μια απόπειρα δολοφονίας των Πακιστανών Ταλιμπάν, καθώς επέστρεφε από το σχολείο. Αφού ανάρρωσε στην Αγγλία, όπου ζει από τότε, έγινε υπερασπίστρια του δικαιώματος των κοριτσιών και των γυναικών στη μόρφωση.
Το πλήρες κείμενο βέβαια του διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ, για την «προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ», δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του που δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα Washington Post, οι αμερικανικές αρχές θα αναστείλουν για μήνες την είσοδο στη χώρα πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
Αντιδρούν Γαλλία – Γερμανία
Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, “ανησυχούν” τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.
«Η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας. Πρέπει να οργανωθούμε ώστε αυτό να γίνει με αμερόληπτο, δίκαιο, αλληλέγγυο τρόπο», είπε ο Ζαν-Μαρκ Ερό, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εισροή σύρων προσφύγων.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους δρακόντειους περιορισμούς που αποφάσισε χθες ο Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση και την είσοδο προσφύγων, ο Ερό, στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε: «Αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί».
«Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλήσαμε πολύ, ο Ζίγκμαρ κι εγώ, για το τι πρόκειται να κάνουμε». «Θα έλθουμε σε επαφή με τον (αμερικανό) συνάδελφό μας Ρεξ Τίλερσον όταν διοριστεί για να συζητήσουμε σημείο προς σημείο και να έχουμε μια ξεκάθαρη σχέση», συνέχισε ο Ερό, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται να προσκαλέσει τον μελλοντικό αμερικανό ομόλογό του στο Παρίσι. Χρειάζεται «σαφήνεια, συνοχή και αν είναι απαραίτητο αποφασιστικότητα για να προασπίσουμε τις πεποιθήσεις, τις αξίες, το όραμά μας για τον κόσμο, τα γαλλικά, γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντά μας», είπε.