Ο Τραμπ κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος Ομπάμα- Οι νέες αλλαγές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας του άρχισε να εφαρμόζει όσα είχε δηλώσει προεκλογικά, με λίγα λόγια άρχισε να “ξηλώνει” το κοινωνικό κράτος του Μπαράκ Ομπάμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε χρήση των προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που δεν μπορούσαν να περάσουν από το Κογκρέσο. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ανατρέψει πολλές από αυτές τις πολιτικές, αλλά, έχοντας την πλειονότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο πλευρό του, μπορεί εύκολα να το κάνει.

Βασικοί στόχοι του Τραμπ είναι τα μέτρα και οι νόμοι για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης Obamacare και η οπλοκατοχή και όχι μόνο.

Επίσης έχει δηλώσει ότι θέλει να αναθεωρήσει τη συνθήκη του «απαρχαιωμένου» ΝΑΤΟ και να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των αντιπάλων του, ο Τραμπ άρχισε την μια μεταρρύθμιση  μετά την άλλη.

Το «ObamaCare» το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μπάρακ Ομπάμα για την υγεία πρόκειται να υποστεί ριζικές αλλαγές καθώς ο Τραμπ λίγες ημέρες πριν ορκιστεί είχε προαναγγείλει μέσω twitter ότι θα το αλλάξει: «Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόγραμμα Obamacare δεν λειτουργεί» έγραφε στις 3/1/2017. Επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους του προκατόχου του.

Το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο ήταν μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία και την τήρησε.

Την Δευτέρα την πρώτη μέρα της θητείας  υπέγραψε διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι προσλήψεις στις ΗΠΑ εξαιρώντας τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης είχε ξεκαθαρίσει ότι το μέτρο αυτό δεν θα αφορούσε τους τομείς της υγείας, της δημόσιας ασφάλειας και του στρατού.

Όπως ήταν φυσικό οι Ρεπουμπλικάνοι χάρηκαν με την κίνηση του αυτή και την υπογραφή των πρώτων προεδρικών διαταγμάτων.

“Ο πρόεδρος Τραμπ δεν χάνει χρόνο για να θέσει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις του” σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πολ Ράιαν. Με το πάγωμα των προσλήψεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο “έκανε ένα πρώτο καθοριστικό βήμα για τον έλεγχο της γραφειοκρατίας στην Ουάσινγκτον. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να ενισχύσουμε αυτές τις δράσεις και να παράσχουμε αποτελέσματα στον λαό”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βάζει τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού ρίχνοντας στο κενό όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή της συνθήκης ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματευόταν πολλά χρόνια η κυβέρνηση του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα

Η συνθήκη αυτή, που θεωρήθηκε ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, υπογράφηκε το 2015 από 12 χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, δεν είχε τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του είχε χαρακτηρίσει “φρικτή” τη συμφωνία και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρονταν το συντομότερο δυνατόν από αυτήν. Και έτσι και έγινε. “Το είχαμε πει από καιρό” είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην τελετή, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή “είναι ένα καλό πράγμα για τον εργαζόμενο Αμερικανό”.

Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί από 12 χώρες: την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

Ο Τραμπ υπέγραψε και μια οδηγία που απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων. Μια κίνηση που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις αμερικάνικες οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και με τις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών.

Από ότι φαίνεται αυτή είναι μια πάγια πολιτική των Ρεπουμπλικανων καθώς παρόμοιους περιορισμούς είχε επιβάλει για πρώτη φορά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, τη δεκαετία του 1980. Ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον ήρε τον περιορισμό στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, όμως η απόφασή του ακυρώθηκε κατόπιν από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Ου. Μπους. Με τη σειρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την ακύρωση του Μπους και πάει λέγοντας.

Μία ακόμη κίνηση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προκαλέσει σάλο κατήργησε την ισπανική εκδοχή της ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου

«Λυπούμαστε που η ισπανική μετάφραση αυτού του ιστοτόπου καταργήθηκε, δεν μας φαίνεται καλή ιδέα κάτι τέτοιο», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Νταστίς. «Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν 52 εκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν ισπανικά, δεν είναι καλή ιδέα να καταργείς ένα τέτοιο όργανο επικοινωνίας», πρόσθεσε. Οι Λατινοαμερικάνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στις ΗΠΑ- 56,6 εκατ. άνθρωποι- ενώ περίπου 40 εκατ. από αυτούς μιλούν ισπανικά με τα μέλη των οικογενειών τους.

Ο ισπανικός ιστότοπος του Λευκού Οίκου είχε δημιουργηθεί το 2009 από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. .

Το θέμα απασχόλησε και την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απέδωσε το ζήτημα σε τεχνικούς λόγους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν, για να ετοιμάσουν την πλήρη έκδοση της ιστοσελίδας. Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή θα υπάρχει μελλοντικά ισπανική έκδοση.

Στο στόχαστρο του Τραμπ και οι μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα οι μετανάστες εκείνοι που βρίσκονται στην χώρα παράνομα χωρίς χαρτιά και έχουν βαρύ ποινικό μητρώο,  θα είναι οι πρώτοι που θα απελαθούν σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση.

«Αυτοί που ενδέχεται να εγκληματήσουν ή το έχουν κάνει ήδη», όσοι έχουν ποινικό μητρώο, ή «υπάρχει ανοικτός φάκελος της δικαιοσύνης σε βάρος τους» είναι «αυτοί στους οποίους θα επικεντρωθούμε», ανέφερε ο Σον Σπάισερ, ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Κατόπιν «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προσώπων που θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε, αυτοί που έχουν παραμείνει (στη χώρα) μετά τη λήξη της βίζας τους, αυτοί που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα», συνέχισε ο ίδιος. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», επέμεινε.

Πολλοι μετανάστες φοβόνται ότι ο νέος πρόεδρος θα ακυρώσει το πρόγραμμα DACA το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα

Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα  750.000 παράτυποι μετανάστες ηλικίας κάτω των 16 ετών όταν εισήλθαν στην αμερικανική επικράτεια εξασφάλισαν άδειες παραμονής και εργασίας.

 

ΗΠΑκοινωνικό κράτοςμεταρρυθμίσειςΝτόναλντ Τραμπ