Με το συμβολικό "My Way" ξεκίνησε η νέα εποχή Τραμπ- Πρώτα η Αμερική (φωτό - video)

Το τραγούδι «My Way» του Φράνκ Σινάτρα επέλεξε Ντόναλντ Τραμπ για να χορέψει με τη σύζυγό του Μελάνια, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ. Στη διάρκεια του καθιερωμένου Liberty Ball, δηλαδή της Χοροεσπερίδας για την Ελευθερία και αφού ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της τελετής ανάληψης καθηκόντων Προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντ. Τραμπ επαναλάμβανε τη διάσημη φράση του Φρανκ Σινάτρα την ώρα που χόρευε στους ρυθμούς του «My Way» έχοντας πιάσει από τη μέση την γυναίκα του Μελάνια.

Καταχειροκροτούμενος από τους οπαδούς του ο Ντ. Τραμπ ανέφερε: «Ορίστε, λοιπόν, που τα καταφέραμε» και πρόσθεσε «το ξέραμε ότι θα νικήσουμε και νικήσαμε. Ακόμη και εκείνοι που δεν ήταν και τόσο καλοί μαζί μου, σήμερα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν σήμερα ότι τα πήγα περίφημα». Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχθηκε ο νέος πλανητάρχης για τη σχέση του με το Twitter ο νέος Πλανητάρχης ξεκαθάρισε ότι «φυσικά και θα παραμείνω ενεργός στο twitter. Γιατί έτσι μπορούμε να παρακάμπτουμε τα ανέντιμα ΜΜΕ».

Την ώρα που το προεδρικό ζεύγος παρείστατο στην επόμενη χοροεσπερίδα, που ήταν των Ενόπλων Δυνάμεων, στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου διαγράφονταν τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα ενώ εξαφανίστηκαν οι αναφορές στα δικαιώματα επιμέρους κοινοτήτων όπως οι ομοφυλόφυλοι.



Το πρώτο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα για την άμεση κατάργηση του Obamacare

Το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο ώρα μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης ο νέος Πλανητάρχης υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από την Γερουσία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρινς Πράιμπους αποστέλλει ένα υπόμνημα σε υπηρεσίες διατάσσοντας την άμεση διακοπή του ρυθμιστικού πλαισίου.

Το χρονικό της ορκομωσίας Τραμπ

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου Προέδρου των ΗΠΑ το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος, μεσημέρι για την Ουάσινγκτον).

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955.

Απευθυνόμενος προς το αμερικανικό λαό για πρώτη φορά από τη θέση του ηγέτη, ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και της συζύγου του, Μισέλ, για τη βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, τονίζοντας ότι επέδειξαν “μεγαλοπρέπεια”.

«Εμείς, οι πολίτες της Αμερικής ενώνουμε πλέον τις δυνάμεις μας σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ξαναχτίσουμε από την αρχή την χώρα μας και να την κάνουμε ξανά σπουδαία για όλους τους πολίτες. Μαζί θα καθορίσουμε την πορεία της Αμερικής και όλου του κόσμου, για τα επόμενα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι μέχρι τώρα μια μικρή ομάδα στην Ουάσινγκτον έβγαινε κερδισμένη «εις βάρος του λαού». «Το σύστημα προστάτευε τον εαυτό του αλλά όχι τους πολίτες της χώρας μας. Οι νίκες τους δεν ήταν οι δικές σας νίκες. Οι θρίαμβοί τους δεν ήταν δικοί σας θρίαμβοι. Ενώ εκείνοι γιόρταζαν στη πρωτεύουσα του έθνους μας, οι φτωχές οικογένειες της Αμερικής δεν μπορούσαν να το κάνουν. Όλα αυτά αλλάζουν από αυτή κιόλας τη στιγμή. Επειδή αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή. Ανήκει σ’ εσάς. Αυτή είναι η δική σας μέρα, η δική σας γιορτή και οι ΗΠΑ είναι πλέον η δική σας χώρα».

Κατά την ομιλία του,ο νέος Αμερικανός ηγέτης έδωσε μια απογοητευτική εικόνα για την Αμερική του σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «το έγκλημα, οι συμμορίες και τα ναρκωτικά έχουν κλέψει τόσες πολλές ζωές. Αυτό το μακελειό σταματά εδώ και τώρα».

“Θα είμαστε για πάντα υπό την προστασία της αστυνομίας, του στρατού και του Θεού”

«Από εδώ και στο εξής, η Αμερική θα έχει προτεραιότητα» τόνισε ο νέος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της κυβέρνησής του θα φέρει μεγάλη ευημερία στη χώρα. «Θα πολεμήσω για εσάς με όλες μου τις δυνάμεις και δεν θα σας απογοητεύσω ποτέ. Η Αμερική θα αρχίσει ξανά να κερδίζει. Θα επανακτήσουμε τις δουλειές, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας και τα όνειρά μας», υπογράμμισε, εξηγώντας πως αυτό θα το πετύχει με δύο απλούς κανόνες: «Αγόραζε αμερικάνικα προϊόντα» και «Προσλάμβανε Αμερικάνους».

Όσο για την εξωτερική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι «θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες». Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ «επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους σε κανέναν, δήλωσε σε άλλο σημείο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά θα «λάμψουν» δίνοντας το παράδειγμα που θα θέλουν να ακολουθήσουν όλοι. Στη συνέχεια, υποσχέθηκε επίσης να εξαλείψει την «ακραία ισλαμική τρομοκρατία» από προσώπου Γης, πλέκοντας το εγκώμιο του πατριωτισμού. «Θα ανακαλύψουμε εκ νέου την αφοσίωση που πρέπει να τρέφουμε ο ένας για τον άλλο. Όταν ανοίγεις την καρδιά σου στον πατριωτισμό δεν υπάρχει πια χώρος για προκαταλήψεις. Η Βίβλος αναφέρει πόσο όμορφη είναι η ζωή όταν οι άνθρωποι ζουν ενωμένοι», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Είμαστε προστατευμένοι και θα είμαστε πάντα προστατευμένοι από την αστυνομία και τον στρατό και, το πιο σημαντικό, θα μας προστατέψει ο Θεός», ανέφερε ο Τραμπ στη συνέχεια της ομιλίας του.

«Τέρμα πια τα κούφια λόγια, τώρα σειρά έχουν οι πράξεις», τόνισε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας «Δεν θα αποτύχουμε. Θα κάνουμε τη χώρα σπουδαία ξανά».

Τι έγινε πριν από την ορκωμοσία

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δείχνοντας την ανυπομονησία του για τη στιγμή που θα αναλάμβανε επισήμως τα ηνία της χώρας του, έγραψε στο Twitter τα ξημερώματα της Παρασκευής: “Ολα αρχίζουν σήμερα!”.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στον Λευκό Οίκο λίγο πριν από τις 17:00 το απόγευμα, όπου τους υποδέχθηκαν ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα για τσάι. Αμέσως μετά τα δύο ζευγάρια θα πάνε μαζί στο Καπιτώλιο, το κτίριο όπου στεγάζεται η Γερουσία.

Θεαματικές είναι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την ορκωμοσία, ενώ η Ουάσιγκτον μετατράπηκε σε “οχυρό”, καθώς κυκλοφορούν 28.000 αστυνομικοί, προκειμένου να υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές αλλά και πολέμιους του νέου Αμερικανού ηγέτη.

Οι δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους γύρω από κέντρο της Ουάσιγκτον, ενώ η πρόσβαση στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας αποκλείστηκε νωρίτερα, καθώς στο σημείο είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Τραμπ, όπως και διαδηλωτές που επιθυμούν να εκδηλώσουν την αντίρρησή τους για την εκλογή του.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 900.000 άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, αλλά και το Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον με θέα προς το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου έγινε η επίσημη τελετή της ορκωμοσίας.

Από την άλλη μεριά, για την Παρασκευή 20/1 έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από μία ομάδα οργανώσεων με ακτιβιστές για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, με αφορμή τα προεκλογικά σχόλια του Τραμπ για τις γυναίκες, τους παράνομους μετανάστες, αλλά και τους μουσουλμάνους. Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε κεντρικές περιοχές της Ουάσινγκτον. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, από την πλευρά τους, αναμένεται ότι θα κατακλύσουν τους δρόμους γύρω από το κέντρο της Ουάσιγκτον, προκειμένου να εκδηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους, στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ παραβρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στη λειτουργία στον ναό του Αγίου Ιωάννη. Ο μόνος που απουσίαζε ήταν ο μικρός του γιος, Μπάρον.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Αναλαμβάνει δράση από την πρώτη ημέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών την Παρασκευή, ανοίγοντας το δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικανός Τράμπ που εκλέχθηκε στις 8 Νοεμβρίου για να διαδεχθεί τον Δημοκρατικό Ομπάμα, έφτασε στην Ουάσιγκτον σε στρατιωτικό αεροπλάνο με την οικογένειά του την Πέμπτη, μια μέρα προτού ορκιστεί σε μια τελετή στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Οι συνεργάτες του Τραμπ ανέφεραν ότι ο νέος Πρόεδρος δεν θα περιμένει για να κάνει χρήση ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία της θέσης του, την προεδρική πένα, για να υπογράψει αρκετά διατάγματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τη συμμετοχή του Κογκρέσου. “Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα (της προεδρίας του), αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αληθινής αλλαγής, και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”, τόνισε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Σον Σπάισερ, προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους να αναμένουν δράση την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο και νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ο Ντ. Τραμπ σκοπεύει να επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στο Λάνγκλι της πολιτείας Βιρτζίνια. Στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην υπηρεσία και τον απερχόμενο Διευθυντή της, αμφισβητώντας αρχικά για το πόρισμά της ότι η Ρωσία ήταν αναμεμειγμένη σε υποκλοπή δεδομένων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, για το αποδειχθεί αργότερα. Ο Τραμπ έχει επίσης συγκρίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με τη ναζιστική Γερμανία.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά, σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ το οποίο δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Η στρατηγική των προεδρικών αποφάσεων έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους προέδρους, μεταξύ των και του Μπ. Ομπάμα, στις πρώτες τους εβδομάδες στον προεδρικό θώκο.

“Αυτό στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι θέλει να δείξει πως θα δράσει και δεν θα υποστεί ασφυξία από το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον. Το δεύτερο είναι ότι θα προχωρήσει στην αντιστροφή πολιτικών που πιστεύει ότι είναι μη αποτελεσματικές και κακές”, τόνισε ο ιστορικός με ειδικότητα σε Προέδρους, Τζούλιαν Ζέλιζερ, στο πανεπιστήμιο Princeton.

Ο Ντ. Τραμπ αναμένεται επίσης να επιβάλλει ένα “πάγωμα” προσλήψεων και να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός κανονισμού του υπουργείου Εργασίας από την προγραμματισμένη εισαγωγή του τον Απρίλιο ο οποίος θα υποχρεώνει οικονομικούς συμβούλους που παρέχουν συμβουλές σε ιδιώτες για τις συντάξεις να θέτουν τα συμφέροντα των πελατών τους πάνω απ’ όλα.

Επίσης αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσε ο Σπάισερ. “Νομίζω ότι θα τα δείτε αυτά να συμβαίνουν πολύ σύντομα”, είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που συμπλήρωσε οκτώ χρόνια στην αμερικανική ηγεσία, χρησιμοποίησε το δικαίωμα που έχει ο Πρόεδρος να παρακάμψει το Κογκρέσο επανειλημμένα, όταν το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς εμπόδισε κάθε προσπάθειά του να αλλάξει τους νόμους που αφορούσαν τη μετανάστευση και το κλίμα. Πολλές από αυτές τις δράσεις βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο του Τραμπ.

 

 

 

ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ