Ευρωκοινοβούλιο: Προβάδισμα Ταγιάνι για την προεδρία - Παραιτήθηκε ο Φέρχοφστατ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για αμφίρροπες εκλογές για νέο Πρόεδρο μετά από την κατάρρευση της μακροχρόνιας συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι για τη θέση, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος για την αντικατάσταση του Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός σοσιαλιστής έχει παραιτηθεί ως επικεφαλής του μόνου εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ για να επιστρέψει στην πολιτική στην πατρίδα του, σύμφωνα με το Euroactive.gr.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι απέκτησε ισχυρό προβάδισμα κατά τον πρώτο γύρο, κερδίζοντας 274 από τις συνολικά 683 ψήφους.

Εντωμεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλλε από την διεκδίκηση της προεδρίας ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμμαχία της ομάδας του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ του Ταγιάνι. 

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της Ένωσης, πράγμα που είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε ο Φέρχοφστατ.

Όσο για τον κεντροαριστερό υποψήφιο και επίσης Ιταλό Τζιάνι Πιτέλα, κέρδισε 183 ψήφους. Επίσης τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους.

Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία έπειτα από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο.

 

Η μυστική ψηφοφορία της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ως το 2014, είναι ο υποψήφιος κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Όσο για τον φιλελεύθερο Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του μετά από μια αποτυχημένη συμπόρευση την περασμένη εβδομάδα με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.

Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή θα έχει την τελική έγκριση για οποιαδήποτε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019. Σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό κλίμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τελικά σε ανασχηματισμό των άλλων κορυφαίων θέσεων της ΕΕ, προκαλώντας επιπλέον αστάθεια στην Ένωση σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει κρίσεις που κυμαίνονται από το Brexit μέχρι και το μεταναστευτικό.

Η επιρροή των λαϊκιστών

Σε όλη την ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979, με την εξαίρεση πέντε ετών, το ΕΛΚ και οι σοσιαλδημοκράτες εναλλάσσονται στην προεδρία στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού» με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης στις αποφάσεις.

Αλλά αυτή η βολική κατάσταση κατέρρευσε εν μέσω μιας διαφωνίας για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σουλτς. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η «προδοσία» από τις άλλες ομάδες, οι οποίες αναμενόταν να υποστηρίξουν τον Ταγιάνι σημαίνει ότι «αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αυξανόμενη επιρροή των λαϊκιστών στο Κοινοβούλιο».

Ο Πιτέλα όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί το «μονοπώλιο» του ΕΛΚ για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αντιτίθεται επίσης στις γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης, των οποίων οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έπληξαν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος ηγείται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προέρχονται και οι δύο από το ΕΛΚ. Οι αριστεροί ευρωβουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διεκδικήσουν μια από αυτές τις θέσεις, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήξει επίσης στα χέρια των συντηρητικών με τον Ταγιάνι.

Ποιος κρατάει το κλειδί;

Το κλειδί για το αποτέλεσμα μπορεί πλέον να βρίσκεται στις ψήφους των μικρότερων λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών κομμάτων τα οποία προσπαθούν να διαλύσουν την ΕΕ εκ των έσω. Η ευρωσκεπτικιστικές ομάδες υπό την ηγεσία του UKIP της Βρετανίας και του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους στις τελευταίες ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 αλλάζοντας το πολιτικό τοπίο της ΕΕ. Το κίνημα κατά της ΕΕ έκτοτε έχει αποκτήσει δύναμη, με τους Βρετανούς να ψηφίζουν μείνουν εκτός ΕΕ με το γνωστό δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο, ενώ πέρα από τον Ατλαντικό ένα παρόμοιο κύμα υπερ του λαϊκισμού οδήγησε τον Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Φερχόφστατ είχε αρχικά θεωρηθεί ότι είχε ελπίδες, με το προφίλ του πρόσφατα αναβαθμισμένο λόγω του ρόλο του ως επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Κοινοβουλίου για το Brexit, μια θέση για την οποία είχε ασκήσει έντονη πίεση στους βουλευτές να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αλλά η εκστρατεία του ουσιαστικά τορπιλίστηκε μετά τη δήλωσή του ότι εξέταζε να συμπορευτεί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλλο ο οποίος αποχώρησε από την ευρωσκεπτικιστική ομάδα του Φάρατζ.

Η συμφωνία ένα σημάδι της σημασίας των ψήφων των λαϊκιστών κατέρρευσε, όταν οι Φιλελεύθεροι βουλευτές του Φερχόφστατ αντιτέθηκαν σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, ειδικότερα μετά από τις δηλώσεις του Βέλγου για την απειλή του λαϊκισμού λίγες μέρες νωρίτερα. Η ψηφοφορία της Τρίτης μπορεί να συνεχιστεί για έως και τέσσερις γύρους από την στιγμή που η απόλυτη πλειοψηφία είναι προαπαιτούμενος για την εκλογή της προεδρίας.

Ε.Ε.Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΜάρτιν ΣουλτςΤζιάνι Πιτέλα