Το Βελιγράδι σκοπεύει να κηρύξει 188 κρατικές εταιρείες σε πτώχευση

Η Σερβία σκοπεύει να θέσει σε καθεστώς πτώχευσης 188 κρατικές επιχειρήσεις και να απολύσει γύρω στους 5.000 εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να επιληφθεί μιας πρώην κομμουνιστικής «κληρονομιάς» μη παραγωγικών και – σε ορισμένες περιπτώσεις – ανενεργών εταιρειών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ζέλικο Σέρτιτς.

Η κίνηση αυτή στόχο έχει, αφενός μεν να μπορέσει η Σερβία να ανταποκριθεί στους όρους της δανειοδοτικής συμφωνίας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αφετέρου δε να θέσει τη βαλκανική αυτή χώρα σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σερβία, η οποία δαπανά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε επιχορηγήσεις και κρατικές εγγυήσεις για τις κρατικές επιχειρήσεις της, έχει συμφωνήσει να «ξεφορτωθεί» τις εναπομείνασες κρατικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και 512, τις οποίες διαχειρίζεται η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων.

Εκατοντάδες κρατικές εταιρείες της Σερβίας έχασαν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, τη δεκαετία του 1990, και «επεστράφησαν» στην Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων «απογυμνωμένες» από περιουσιακά στοιχεία ύστερα από θολές συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων τη δεκαετία του 2000.

Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας Ζέλικο Σέρτιτς δήλωσε ότι η κήρυξη 188 κρατικών εταιρειών από το χαρτοφυλάκιο της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων σε πτώχευση θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ η κυβέρνηση θα σταματήσει τις προσπάθειες πώλησης άλλων περίπου 90 εταιρειών.

«Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι ανενεργές, καταγράφουν ζημίες, αλλά δεν υφίστανται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Σέρτιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «κενά κελύφη».

Ο κ. Σέρτιτς ανέφερε πως έχει μικρές ελπίδες για την απόκτηση εσόδων από την πώληση τέτοιου είδους εταιρειών, αλλά, όπως είπε, ίσως υπάρχει περιθώριο σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbıje, την παραχώρηση του αεροδρομίου του Βελιγραδίου και άλλων κορυφαίων κρατικών επιχειρήσεων, το 2015.

Το σερβικό κοινοβούλιο άναψε το «πράσινο φως» τον περασμένο μήνα για επίπονες οικονομικές αλλαγές, με την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2015, που επιλαμβάνεται του ζητήματος του κόστους από το κλείσιμο των κρατικών εταιρειών και προβλέπει ενοποιημένο έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση, των επιχορηγήσεων και των κρατικών εγγυήσεων, στο περίπου 6% του ΑΕΠ.

Το πλάνο εξόδων αποτελεί τμήμα μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ που ορίζει επίσης το «κόψιμο» 27.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

«Βάσει της συμφωνίας με το ΔΝΤ, το ήμισυ των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να επενδυθεί άμεσα σε σημαντικά έργα υποδομής ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ακριβών δανείων» υπογράμμισε ο κ. Σέρτιτς.

Η συμφωνία προβλέπει πως η Σερβία θα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ ως το 2017 στο εξωτερικό της χρέος, που προσέγγιζε το 70% του ΑΕΠ το 2014. Ήδη, η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούλιν έχει προβεί σε μειώσεις σε ορισμένες συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα, από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tanea.gr/news/world/article/5195280/to-beligradi-skopeyei-na-khryksei-188-kratikes-etaireies-se-ptwxeysh/

απολύσειςΔΝΤκρατικές ειχειρήσειςπτώχευσηΣερβία