Η Μέρκελ "κόβει" τη φόρα της Μέι: Η Βρετανία δεν αποφασίζει μόνη της για το Brexit

Σκληρή απάντηση στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, έδωσε η Άγκελα Μέρκελ η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί επιλεκτικά για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά μπορεί να γίνει μόνο υπό όρους.

Η Μέι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιλέξει ένα «σκληρό Brexit», με προτεραιότητα στον έλεγχο των συνόρων και όχι στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Συνεχίζοντας η Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Είναι σημαντικό, υπογράμμισε η Καγκελάριος, «να καταστήσουμε σαφές (…) ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο του σεβασμού των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ», προειδοποίησε.

BrexitΆγκελα ΜέρκελΒρετανίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤερέζα Μέι