Τουρκία: Οι πρώτες ποινές για το πραξικόπημα - Ισόβια σε 2 στρατιωτικούς

Οι πρώτες βαριές ποινές για πραξικοπηματίες στην Τουρκία, είναι γεγονός. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δύο στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Πρόκειται για έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη που υπηρετούσαν σε μονάδες της χωροφυλακής στην περιοχή του Ερζερούμ. Η χωροφυλακή υπαγόταν τότε στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δύο αξιωματικοί ήταν μέλη του δικτύου του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα. Ωστόσο ο Γκιουλέν, ο οποίος χει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται κάθε εμπλοκή.

Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί στην Τουρκία πάνω από 41.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατηγορούνται για σύνδεση με το πραξικόπημα ή και το δίκτυο Γκιουλέν.

Παράλληλα έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα περίπου 120.000 εργαζόμενοι κυρίως στα σώματα ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη και την Παιδεία.

ισόβιαΠΟΙΝΗπραξικόπημαΤουρκίαΦετουλάχ Γκιουλέν